Hogere verblijfskwaliteit voor De Markt in Dokkum

donderdag 14 mei 2020
timer 4 min
De Markt in Dokkum is, mede door de komst van een IJsfontein en meer groen, getransformeerd van een parkeerterrein naar een aantrekkelijke verblijfsruimte.

Toen Leeuwarden verkozen werd tot culturele hoofdstad 2018 van Europa hebben de provincie en betrokken gemeenten besloten dat er nieuw cultureel erfgoed moest komen. Elke Friese stad zou een belangrijk kunstvoorwerp krijgen in de vorm van een fontein. Dit resulteerde in het kunstproject 11fountains. Elf kunstenaars hebben voor elk van de elf Friese steden een fontein ontworpen. Kunstenaar Birthe Leemeijer heeft de ijsfontein voor Dokkum ontworpen. Dit was de aanzet voor de herinrichting van de Markt in Dokkum, vertelt Bokke Jan Boersma van de gemeente Noardeast-Fryslân. “We hadden al een binnenstadsvisie ontwikkeld waarin stond dat we de Markt zouden herinrichten. De aanleg van de ijsfontein heeft uiteindelijk het proces versneld.”

Verblijfsplein

Voor de herinrichting was de 5500 vierkante meter grote Markt in Dokkum een grote parkeerplaats. “Het plein had met name een parkeerfunctie voor de herinrichting”, zegt Boersma. “We hebben nu nog een derde van het aantal parkeerplaatsen overgehouden. Om het plein om te toveren tot een verblijfsplein hebben we onder meer 18 bomen geplant.” De bomen zullen in het najaar rood verkleuren, wat refereert naar de moord op Bonifatius in Dokkum. Het verdwijnen van tweederde van het aantal parkeerplaatsen ging niet zonder slag of stoot, vertelt Boersma. “In eerste instantie keken de winkeliers naar de parkeercapaciteit. Zij waren bang voor minder inkomsten door het verminderen van het aantal parkeerplaatsen. Samen met de wijkraad, de winkeliers, evenementencommissie en de bewoners zijn we tot een nieuw ontwerp gekomen. Nu de herinrichting is afgerond, zijn alle betrokken partijen zeer tevreden over het eindresultaat”, aldus Boersma.


De herinrichting heeft geresulteerd in een ware metamorfose van de Markt in Dokkum. Het ontwerp van het nieuwe plein is uitgegaan van een parkachtige inrichting met veel groen. Er zijn vele natuurstenen bankjes geplaatst die voorzien zijn van lichtstrips. Het plein is ingericht met geel natuursteen en 25 zwarte nartuutsteentegels die 25 verhalen vertellen over de geschiedenis van de Markt. Bij de inrichting zijn in de vorm van een gemetselde lijnen de contouren van de voormalige Abdijkerk verwerkt. Het plein is nu een ontmoetingsplek geworden met de ijsfontein als blikvanger.

Evenementen

Om het plein nog aantrekkelijker te maken is er bij de inrichting ook ruimte gemaakt voor het houden van diverse evenementen. “We organiseerden altijd al een aantal evenementen op het plein”, zegt Boersma. Een belangrijk evenement zijn de jaarlijkse Admiraliteitsdagen. De inrichting van het plein en de beschikbare nutsvoorzieningen sluiten goed aan bij de wensen van de organisatie. Daarnaast zorgen nieuwe horecabedrijven voor nieuw elan op het plein. “In panden op de Markt die voor de herinrichting leeg stonden, zijn nu verschillende horecabedrijven gevestigd, mede omdat de verblijfskwaliteit op de Markt is verbeterd. Zij nemen verschillende initiatieven om nieuwe evenementen te organiseren.”


Op en rond het plein zijn op verschillende strategische plekken elektrische aansluitingen en drinkwatervoorzieningen aangebracht. Hierdoor is er op elke plek een voorziening voorhanden waarbij lange kabels en leidingen worden vermeden. Alle voorzieningen zijn obstakelvrij in diverse PUTkasten aangebracht. Op twee plekken is een PUTkast model Evenement geplaatst. Doordat de bestrating in het deksel in dezelfde patroon doorloopt vallen de kasten nauwelijks op. Deze PUTkasten bevatten een breed scala aan diverse elektrische contactdozen waarmee er al de beschikking is over de juiste type aansluitpunt. Dit voorkomt onnodige verloopstekkers en daarmee onveilige situaties. Met deze aanpak beschikt Dokkum over een veilige, onopvallende en multifunctionele voorzieningen.

Boersma is tevreden over de samenwerking met PUTkast techniek. “In het verleden hebben we vaker met het bedrijf samengewerkt. Ze geven altijd eerlijk advies over de stroom- en watervoorziening en welk type PUTkast daarbij noodzakelijk is.”

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. 
Je kunt hier het magazine gratis doorbladeren.

Meer artikelen met dit thema

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Denemarken maakt werk van groene norm

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De Groene Norm is een initiatief van Green Cities Europe. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren,…
Lees verder »

Amsterdamse Hemelwaterverordening moet zorgen voor droge voeten

9 apr om 08:00 uurtimer2 min
Als het aan de gemeente Amsterdam ligt wordt voor nieuwbouw en panden die een ingrijpende verbouwing ondergaan,…
Lees verder »

Miljoeneninvestering voor klimaatadaptatie in Overijssel

1 apr om 08:00 uurtimer2 min
De provincie Overijssel gaat extra investeren in projecten om hitte, droogte en wateroverlast in de provincie…
Lees verder »

'Wees niet bang om fouten te maken, fouten zijn een zegen'

31 mrt om 00:00 uurtimer4 min
Straatbeeld organiseerde in samenwerking met het platform BuitenSpelen en BouwCirculair op 30 maart de…
Lees verder »

Keynote Peter van Assche; 'design, invent, build'

26 mrt om 00:00 uurtimer2 min
De afsluitende keynote van de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte wordt verzorgd door Peter van Assche,…
Lees verder »

'Louise Vet minister van openbare ruimte'

25 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Louise Vet wordt de nieuwe minister van Openbare Ruimte. Althans als het ligt aan de deelnemers aan een webinar…
Lees verder »