Aardappelschillen tegen onkruid

maandag 29 november 2010
timer 2 min
Afdeklaag van aardappelschillen houdt openbaar groen onkruidvrij ISS Landscaping Services in Harderwijk is begonnen met een proef om in het openbaar groen onkruid te bestrijden door het gebruik van een duurzame en biologische afbreekbare afdeklaag op basis van gedroogde aardappelschillen. 
Aardappelschillen tegen onkruid


Proef met schilsnippers


Op een aantal rotondes is een 10 centimeter dikke laag van gedroogde aardappelschillen aangebracht. Deze schillen zijn vooraf door de aardappelverwerkende industrie verwerkt tot strooibare snippers die als bodembedekker worden gebruikt. Na twee jaar wordt besloten of er meer openbaar groen met de afdeklaag zal worden bewerkt.

Homogene laag


De schillen verkleven door het op de snippers aanwezige zetmeel. Hierdoor wordt een homogene laag gevormd, zodat weer en verkeer weinig invloed op de kwaliteit van de laag hebben. De toplaag droogt snel. Door het ontbreken van licht krijgt het onkruid geen kans om te kiemen. Verwacht wordt dat het eerste jaar 80% van het huidige onkruid wordt gereduceerd. De gemeente kan daardoor met één tot twee controles volstaan. Het tweede jaar moet het terrein na het snoeien eenmaal onkruidvrij worden gemaakt en waar nodig moet de laag worden gerepareerd. In dit tweede seizoen kan worden volstaan met één controle.

Bron: De Stentor