Amsterdamse parken overbelast

dinsdag 10 mei 2011
timer 2 min
Amsterdamse parken ontvangen vooral op zonnige dagen zoveel bezoekers dat ze uit hun voegen barsten. Onlangs leidde de combinatie van drukte en drank in het Vondelpark tot een massale vechtpartij. ,,Die gebeurtenis is een teken dat het park overbelast is’’, zegt een woordvoerster van de gemeente.
Amsterdamse parken overbelast

 

Vondelpark


Het best bezochte park van Amsterdam is het 48 ha grote Vondelpark. Woordvoerster Sharmaine Vetter van stadsdeel Zuid meent dat er nu rond de 12 miljoen bezoeken per jaar aan het Vondelpark worden gebracht. Het Westerpark (50 ha) zag het aantal bezoeken de afgelopen vijftien jaar verdrievoudigen en wordt 5,2 miljoen keer per jaar bezocht. Ook in de kleine parken is het druk: het 4,2 ha grote Sarphatipark krijgt maar liefst 5,8 miljoen bezoeken per jaar.


Groeiende behoefte


De populariteit van de parken in de grote steden komt voort uit de groeiende behoefte van Nederlanders om hun vrije tijd in de buitenlucht door te brengen. De Nederlander heeft de laatste jaren minder vrije tijd gekregen, maar brengt evenveel uren buiten door als voorheen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Onderzoeker Desirée Verbeek: ,,Mede door het deeltijdwerk heeft de Nederlander vaak kortere episodes vrij. Het ligt voor de hand die vrije tijd daarom dichtbij huis door te brengen, zoals in een park.’’

Bron: De Groene Stad