Amsterdamse rommel-app populair

woensdag 24 augustus 2011
timer 2 min
In Amsterdam West is de ‘antiverloedering-app’ in korte tijd honderden keren gedownload. Burgers kunnen hiermee melding doen van onder meer vandalisme 
Amsterdamse rommel-app populair

 

 

Vierhonderd downloads


In de drie weken na de introductie van de ‘vandalisme-app’ in Amsterdam West hebben ruim vierhonderd mensen deze gedownload. Met de app kunnen burgers melding maken van rommel, kapot straatmeubilair en vandalisme.

Gemak


De proef is een idee van de VVD in de stadsdeelraad om onder meer de veiligheid en de bewonersparticipatie te bevorderen. Hoeveel meldingen de bewoners van West inmiddels met de telefoonapplicatie hebben gedaan, kon een woordvoerder van het stadsdeel nog niet zeggen. Ze noemt het een extra service aan de burger. Voor de app konden bewoners melding maken van bijvoorbeeld losgeraakte stoeptegels door te bellen of te e-mailen. Het doorgeven via de app is voor de bewoner sneller, maar de klacht wordt niet sneller afgehandeld. “Wanneer er via de app informatie binnenkomt, wordt dit niet anders behandeld dan via de telefoon of mail”, zegt de woordvoerder. “Het wordt de burger wel gemakkelijker gemaakt.”

Automatische updates


Via de app worden de coördinaten met de foto meegestuurd zodat meteen duidelijk is waar deze gemaakt is. Ook kan de melder via zijn of haar smartphone op de hoogte blijven van de afhandeling van de klacht via automatische updates. Volgens de VVD in het stadsdeel is het een belangrijke stap in het tegengaan van verloedering. “De buurt schoon en heel houden verbetert niet alleen het aanzicht maar ook de veiligheid”, zei VVD-deelraadslid Maurice Piek eerder. De pilot duurt tot 1 november.

Bron: Metro