Beekbergen krijgt boombakken

woensdag 22 juni 2011
timer 2 min
In de zojuist heringerichte Dorpstraat in Beekbergen komen dit najaar bakken met bomen en planten. Ze moeten de straat een groener karakter geven, het verblijf aangenamer maken, maar ook veiliger. De bakken, aangevuld met zwerfstenen, moeten voorkomen dat automobilisten hun auto op de stoep parkeren. 
Beekbergen krijgt boombakken

 

Negatieve reactie


Dat laat de Dorpsraad Beekbergen en Lieren weten, die zich baseert op het werk van de Commissie Aankleding Dorpstraat. Bewoners van de straat zijn inmiddels ingelegd. Leden van de commissie voor ruimtelijke kwaliteit, die de plannen ook hebben gezien, hebben zich negatief uitgelaten over de bakken en zwerfkeien.

Ooievaarsbekken en krentenboompjes


Op verschillende plekken in de Dorpstraat worden op het trottoir stalen bakken gezet van 125 bij 125 bij 70 centimeter en van 90 bij 90 bij 70 centimeter. Het gebruikte materiaal is roestkleurig cortenstaal. In de bakken komen Hollandse Amelanchiers, Drentse krentenboompjes van 2.50 tot 3.50 meter hoog, met om de bomen fleurige bodembedekkers. De commissie laat er geraniums planten, en daarvan de variant ingerwersen, ofwel ooievaarsbek.

Onderhoud door bewoners


De gemeente Apeldoorn heeft subsidie toegezegd onder de strikte voorwaarde dat het onderhoud door de bewoners zelf wordt gedaan. Daarvoor heeft de commissie afspraken gemaakt met het Hooge Land. Bewoners van die zorginstelling gaan de bomen en planten water geven (de grootste kostenpost), snoeien en onkruidvrij houden. Aan inwoners van Beekbergen is daarvoor een bijdrage in de kosten gevraagd.

Zwerfkeien


Om verder parkeren te voorkomen en afwisseling in de straat te krijgen, komen er ook grote zwerfkeien. Ook in de bocht met de Loenenseweg komen zwerfkeien. De commissie heeft winkeliers verder voorgesteld bij hun winkeldeur soortgelijke bakken (40 bij 60 bij 50 centimeter) te plaatsen, waarin taxus (hoog ongeveer 75 centimeter) kan worden geplant. Winkeliers moeten de bakken zelf betalen en onderhouden.

Gemiste kans


Leden van de commissie voor ruimtelijke kwaliteit noemen het ontbreken van voldoende groen een gemiste kans bij de herinrichting van de weg. Volgens de gemeente zouden er echter teveel kabels onder de stoep liggen om plek vrij te maken voor bomen.

Bron: de Stentor