Bestemmingsplan Thorbeckepark Utrecht

dinsdag 25 mei 2010
timer 2 min
vastgesteld Het bestemmingsplan voor het Thorbeckepark in Ondiep is vastgesteld door de gemeenteraad. In het park komen appartementen, voetbalvelden en een multifunctioneel gebouw met een jongerenhonk en fitnesscentrum. De meerderheid in de raad pleitte tevens voor behoud van het groen.
Bestemmingsplan Thorbeckepark Utrecht


Project Thorbeckepark


Het Thorbeckepark Ondiep is een gezamelijk project van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Utrecht, woningcorporatie Mitros en projectontwikkelaar AM. Het project is in 2002 onder de naam Trendpark ontstaan vanuit de ontwikkeling van het integraal accommodatiebeleid.

Op het Thorbeckepark Ondiep wordt het onderstaande programma gerealiseerd:
1. 88 koopappartementen
2. een multifunctionele accommodatie, met sporthal, fitness en een nieuw onderkomen voor Portes voor welzijnsactiviteiten en kinderopvang
3. drie nieuwe voetbalvelden, waarvan twee kunstgrasvelden en een natuurgrasveld;
4. een nieuw sportpaviljoen voor DHC '04
5. een openbaar plantsoen met speelplekken (inclusief de randen circa 20.000 m2).

Parkzone


Het openbare deel van het Thorbeckepark is inclusief de randen circa 20.000 m2 groot. De randen waarvan de waterloop deel uitmaakt) zijn onderdeel van de ecologische verbindingszone. Het behoud en versterken van de aanwezige groenbeleving, ecologische waarden en gebruikswaarde zal centraal staan bij de inrichting en het beheer van de parkzone. Door het in tact laten van de randen en het toevoegen van functioneel openbaar groen wordt het Thorbeckepark een onderdeel van de groene doorlopende verbinding tussen het Julianapark en Overvecht. Doordat er in het parkdeel ruimte is gereserveerd om speelvoorzieningen voor kinderen te realiseren, wordt in dit plan aan de ambities omtrent de Jantje Betonnorm voldaan.

Ontsluiting


De voorzieningen op het Thorbeckepark Ondiep worden ontsloten door een niet-doorgaande centrale as voor gemotoriseerd en langzaam verkeer. In het verlengde van de Boerhavelaan wordt een langzaam verkeersontsluiting tussen de centrale as van het Thorbeckepark en de Thorbeckelaan gerealiseerd. Onder de appartementen komt een gebouwde parkeergarage voor de bewoners van de appartementen.


Levenslustig Ondiep


Het project Thorbeckepark Ondiep is onderdeel van het project \"Levenslustig Ondiep\" en valt onder de stedelijke herstructureringsopgave \"Utrecht Vernieuwt\". In het kader van Levenslustig Ondiep worden drie voorzieningenclusters in de wijk gerealiseerd. Het voorzieningenaanbod rond de Plantage, waar nu detailhandel en zorgvoorzieningen zijn geclusterd, wordt aangevuld met een wijkloket en hier zullen in de toekomst allerlei activiteiten georganiseerd worden. Aan het Boerhaveplein, waar nu welzijnsorganisatie Portes is gevestigd, zal in de toekomst het nieuwe gezondheidscentrum worden gerealiseerd. Het Sportpark Thorbeckelaan, nu de thuishaven van voetbalclub DHC '04, zal staks het sport- en welzijnshart van de wijk worden.