Beursbezoek door magische grens

vrijdag 7 oktober 2022
De eerste gecombineerde vakbeurs Openbare Ruimte en Mobiliteit was een succes. Ruim zevenduizend bezoekers liepen de afgelopen twee dagen langs de stands in de hallen 2,3 en 4 van de Utrechtse Jaarbeurs en dat is een record.

De bezoeker

“Een magische grens, die zevenduizend”, glimlacht Jean Paul Boon van organisator ExpoProof. “Natuurlijk ook doordat we beide beurzen combineerden, maar toch”. De bezoekers kwamen uit diverse hoeken, al hadden de gemeenten de overhand.

"De helft kwam van gemeenten en overheden en de andere helft bestond uit adviseurs, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, marktpartijen en studenten. Tachtig procent van de Nederlandse gemeenten is hier met een afgevaardigde geweest", stelt Boon vast.

De exposant

Circa vijfhonderd partijen bouwden hun stand op in de Utrechtse jaarbeurs en staken daar flink wat voorbereiding in. "De vorige keer was in coronatijd, toen was het tot het laatste moment onzeker of de beurs door kon gaan. We adviseerden destijds om de stands zo basic mogelijk neer te zetten, mocht de beurs op het laatste moment worden afgeblazen", zegt Boon. 

"Nu zie je weer dat er meer moeite in de stands is gestoken. Ik ben ook blij dat het vorig jaar toch door kon gaan, het is duidelijk een springplank naar dit jaar geweest."

Jean Paul Boon

Integratie twee beurzen

Voor het eerst werden de vakbeurzen Openbare Ruimte en Mobiliteit gecombineerd. Mobiliteit in hal 2, Openbare Ruimte in 3 en 4. Van een echte scheiding was geen sprake, concludeert ook Boon. "Openbare ruimte en mobiliteit bestaan niet naast elkaar, het kruipt naar elkaar toe. Dat zag je ook hier terug, het liep in elkaar over, het greep in elkaar. We konden ook zien dat mensen op beide beurzen stands op hun lijstje hadden gezet.”

Veel bezoekers, veel exposanten, twee beurzen ineen, hoe gaat dat verder? Met die integratie gaan we verder, dat is zoals gezegd goed bevallen. Maar qua exposanten zitten we nu vrijwel aan de max. We hebben gekeken of we volgend haar hal 1 erbij konden krijgen, maar die was al verhuurd. Dus we lopen wel tegen grenzen aan.”

Favorieten

Een favorietenlijstje, als Boon iets moet noemen dat anders was dan voorgaande keren, viel dat wel op. "De bezoekers waren echt voorbereid, beter dan anders. Dat konden we mooi zien op onze website, waar je door hartjes bij exposanten te zetten, je route kon samenstellen. Aanvankelijk ging dat om tientallen, maar naarmate de beurs dichterbij kwam, zag dat echt exploderen. Dat heeft ook met de omvang van de beurs te maken natuurlijk."

Tevredenheid

 Slotvraag dan, was iedereen tevreden? "Wij zijn tevreden als de exposanten en de bezoekers tevreden zijn. Er kwamen veel exposanten naar me toe en die waren zonder uitzindering positief, hebben goede dagen gehad zeiden ze. En bij de bezoekers hebben we onze oren te luister gelegd in de gangpaden, bij de toiletten en rond de lezingen. Dan hoor je soundbytes en ook die waren positief, er heerste een goede vibe. Dus ja, we zijn erg tevreden."