Bewoners krijgen ‘Miljoen voor Groen’

dinsdag 27 april 2010
timer 3 min
Bewoners Den Haag krijgen ‘Miljoen voor Groen’ In de gemeente Den Haag is een nieuwe aanvraagronde ingegaan voor 'Miljoen voor Groen', een subsidie om de stad groener te maken. Bewoners kunnen een aanvraag indienen voor beter en mooier groen voor hun buurt of tuin. 
Bewoners krijgen ‘Miljoen voor Groen’

 

Haagse wijken groen


Het stadsbestuur hoopt op deze manier de Haagse wijken groener te maken en beter op de hoogte te zijn van de groene wensen van bewoners. De komende jaren trekt de gemeente elk jaar een miljoen euro uit voor een groenere stad voor en door de inwoners. De oproep luidt dat iedere bewoners van de stad zijn of haar ideeën voor meer groen in de straat, of voor extra onderhoud aan het groen in de buurt, kan inleveren. Binnen vier weken horen de indieners of de aanvraag is goedgekeurd en of de subsidie wordt verstrekt en het idee uitgevoerd.

Mogelijke ideeën


Alle groene ideeën voor Den Haag zijn welkom. Denk bijvoorbeeld aan:

- Het vervangen van weinig fleurige struiken door bloeiende struiken
- Het snoeien of dunnen van beplanting, omdat het de omgeving veiliger maakt
- De aanpak van onkruid op verharding in het plantsoen
- Verbetering van halfverharde paden
- Het opruimen van vervuilde plekken in het groen.

Voorwaarden

- Het voorstel moet bijdragen aan verbetering of verfraaiing van het bestaande groen
- Aanplant van bomen kan alleen op plaatsen waar dit mogelijk is. Kabels en leidingen mogen niet in de weg zitten
- Het idee moet passen in het gemeentelijke groenbeleid. Zo kunnen bloeiende uitheemse planten bijvoorbeeld wel in veel plantsoenen voor de deur geplant worden, maar niet in ecologische verbindingszones. Inheemse bloeiers kunnen weer wel worden geplant in deze zones.
- Herinrichting van het groen mag niet leiden tot structureel hogere onderhoud- en beheerkosten
- Voorstellen met beheer door een of meer bewoners (zelfbeheer) hebben de voorkeur.

Gratis boom voor eigen voortuin


Ook een gratis boom voor in de voortuin kan worden aangevraagd met Miljoen voor Groen.  Bewoners kunnen op deze manier immers ook hun eigen straat groener maken. Ze kunnen kiezen uit 20 verschillende bomen en moeten de boom zelf planten. De boom wordt in november (het ideale plantseizoen) geleverd met de benodigde materialen zoals aarde, palen en een plantinstructie. De actie is niet alleen bedoeld om de wijken groener te maken, maar tevens om het riool te ontzien. Een woordvoerster van de gemeente: “Veel mensen hebben hun voortuin betegeld, waardoor het regenwater direct in de riolen terechtkomt. Wanneer je een boom plant, kan het water makkelijker via de grond weglopen”.