Bloeitijdverlenging

zaterdag 6 maart 2010
timer 5 min
uit samengestelde bloembollenmengsels De oer-Hollandse bloembol speelt de hoofdrol in de kleurige bloemenzee die vanaf februari verschijnt. De laatste jaren is het de tendens om meer bloembollenmengsels toe te passen ter verlenging van de bloeitijd.
Bloeitijdverlenging

Bloeitijdverlenging uit samengestelde bloembollenmengsels

De oer-Hollandse bloembol speelt de hoofdrol in de langbloeiende bollenmengsels die vanaf februari een kleurige bloemenzee doen verschijnen. De  lokaties waar de mengsels zijn aangeplant, veranderen, verdeeld over een periode die maanden kan duren, voortdurend van kleur, hoogte en bloemsoort. De toegepaste bollen zijn bovendien niet eenjarig, maar komen bij goed onderhoud 5 tot 10 jaar achtereen tot bloei.De laatste jaren is de tendens ingezet om meer mengsels toe te passen ter verlenging van de bloeitijd.

“Dit thema ‘bloeitijdverlenging’ is een onderwerp waar tegenwoordig door gemeenten sterk op wordt gelet,” legt Albert van der Lans van G. Lubbe & Zonen BV uit, “want het is bijzonder aantrekkelijk dat één aanplant toch een langere periode van bloei oplevert. Een dergelijk mengsel bolgewassen is samengesteld uit diverse soorten, afgestemd op bloeitijd en bloeihoogte. In het najaar aangeplant levert dat bloeitijden op die variëren van januari tot en met mei: een continue kleurige afwisseling van bloei op steeds de zelfde lokaties. ”


Artikelen “in the green”


Voor de aanplant in stroken als bosplantsoen of als onderbeplanting in heestervakken wordt veelvul-dig gebruik gemaakt van stinzeartikelen. Soorten als sneeuwklokje, winteraconiet, boshyacint en daslook worden bij voorkeur “in the green” aangeplant. Het resultaat van het planten “in the green” is, vanwege de ontwikkeling die de verschillende artikelen reeds gemaakt hebben, vele malen beter dan de aanplant van losse bolgewassen die in het najaar aangeplant zijn.


Zomerbloeiers


Ter verfraaiing van heestervakken en bodembedekkers is een aantal jaren geleden ook gestart met het promoten van Crocosmia Lucifer. Met het doel om hier wat meer kleur te brengen: in de zomermaanden wordt al dat groen opgevrolijkt door een zee aan felrode bloemetjes, hetgeen het openbaar groen weer wat levendiger en speelser maakt. Interessant is dat een dergelijke eenmalige aanplant,in het voorjaar, van Crocosmia verwildert en ook in de jaren er na steeds weer opnieuw bloeit. Na de bloei maakt dit plantje zaaddoosjes aan dat een periode lang ook weer een decoratief beeld oplevert. In het najaar sterven deze af waarna het loof desgewenst kan worden afgeknipt.


Bloembollen in bermen of gazonstroken


Gemeenten vormen nogal eens een deel van hun heestervakken om tot gazon of berm. Om daarbij toch wat kleur terug te brengen, is het al dan niet machinaal planten van bloembollen een onder-houdsvriendelijk en kostenbesparend alternatief. In het algemeen hebben bloembollen de naam dat mensen er maar kort plezier van hebben. “Onze goed doordachte mengsels van soorten bloembollen spreken dat echter krachtig tegen. De mengsels aangeplant in het najaar, zijn dusdanig samengesteld dat gedurende het vroege voorjaar tot het begin van de zomer een bloeiend geheel gecreëerd kan worden.”

Om te illustreren wat voor resultaat er met een lang bloeiend mengsel bereikt kan worden, laat de website van Lubbe een aantal filmpjes zien. De tijdslijn die er bij in beeld is gebracht, maakt duidelijk in welke maanden van het jaar de verschillende bollen tot bloei komen. Een factor die zeker niet over het hoofd mag worden gezien bij het samenstellen van een bollenmengsel voor een bepaalde lokatie, is of die intensief of extensief onderhouden wordt. Een extensieve berm bijvoorbeeld wordt maar één of tweemaal per jaar gemaaid. Dit is dus geen plek om laag materiaal te planten: in het voorjaar zal de begroeiing zo hoog staan dat kleine crocussen er onzichtbaar in blijven.  Intensieve lokaties daarentegen, zoals gazons en rond het stadscentrum, worden tot wel 26 keer per jaar gemaaid. Want vanaf april gaat het gras weer hard groeien en zal er gemaaid moeten worden. Voor bollenmengsels betekent dit dat een mengsel voor zo’n lokatie al eind april of begin mei uitgebloeid moet zijn”.

Bloembollen in combinatie met vaste planten


“Aangezien de budgetbeperkingen ertoe leiden dat er steeds meer sierplantsoen verdwijnt, is er een vraag ontstaan naar de toepassing van bodembedekkende vaste planten met een sierwaarde  die arbeidsextensief te beheren is. Als solitaire groepen kunnen er desgewenst nog bolgewassen toege-past worden. Indien de opdrachtgever het wenst kunnen de verschillende artikelen door onze mensen vakkundig worden aangeplant”, zo meldt Ronald Lubbe.

“We willen als leverancier van begin tot eind graag betrokken worden bij de planvorming in het openbaar groen, zoals dat recentelijk bijvoorbeeld gebeurde in Harderwijk en Veendam. In samenwerking met Wim Oudshoorn, bekend auteur van boeken over binnen- en buitengroen, kunnen wij in opdracht van een gemeente voor een specifieke lokatie een ontwerp maken met daarin het toe te passen assortiment. Bij die keus wordt dan natuurlijk gekeken naar zaken als bodemgesteldheid, zon/schaduw situatie en dergelijke. De sortimentskeuze wordt geheel toegesneden op die specifieke lokatie. Het aanbestedingsbeleid van gemeenten is vaak dusdanig dat een inschrijving wordt neergelegd, waarna de goedkoopste de opdracht krijgt. Voor de aanbesteding is het van belang om een goede uitgangssituatie te bereiken. Dit houdt in dat de aanvraag zo compleet mogelijk opgesteld dient te worden, alleen dan kunnen er appels met appels worden vergeleken. We moeten erop vertrouwen dat gemeenten niet altijd so-wieso voor de goedkoopste kiezen, maar ook de kwaliteit als belangrijke factor in overweging nemen”.