Boek over Leidsche Rijn Park

vrijdag 15 oktober 2010
timer 4 min
Over de ontwikkeling en realisatie van Leidsche Rijn Park, een van de grootste stadsparken in Nederland, is een bijzonder uitgave verschenen. Wethouder Harrie Bosch presenteerde het boek tijdens een bijeenkomst over de realisatie van de Vikingrijn en andere ontwikkelingen in het park. 
Boek over Leidsche Rijn Park


Hoge ambities


Wethouder Bosch van Ruimtelijke Ordening en Leidsche Rijn: \"Het park is in 1997 ontworpen door West8 en kent door zijn hoge ambities een roerige ontstaansgeschiedenis. Bovendien wordt het boek uitgegeven in een tijd waarin landelijk de discussie gevoerd wordt over 'grote stadsparken in Nederland'. Het boek is zeer compleet en als document van betekenis voor huidige en toekomstige generaties.\"


Leidsche Rijn Park


Het Leidsche Rijn Park is 300 ha groot, vergelijkbaar met de binnenstad van Utrecht, en ligt middenin de grootste nieuwbouwwijk van Nederland. Vanaf 2004 zijn de eerste delen van het park in uitvoering gekomen. De aanleg raakte vanaf 2007 in een stroomversnelling, mede dankzij een ruimhartige subsidie van de BRU voor de vervroegde aanleg van de Vikingrijn. Nu het park voor driekwart gereed is wordt de eindambitie van het park steeds beter zichtbaar en toegankelijk voor bezoekers van het park. Leidsche Rijn Park zal bestaan uit:
  • Klassiek stadspark De Binnenhof met theehuis, speeltuin, beeldenpark, Japanse tuin en rosarium
  • Natuurpark De Buitenhof;
  • Het Lint – een 10 km lange recreatiestrook rondom het park inclusief tijdmetingregistratie voor wandelaars, hardlopers en fietsers;
  • Vier sportparken;
  • Vikingrijn – 3,5 km herstelde waterloop van de oude Rijn;
  • De nog te realiseren Parkpergola;
  • Castellumpark de Hoge Woerd
  • Ridderhofstad Den Engh.

De Binnenhof


De Binnenhof is het hart van het Leidsche Rijn Park, veertig hectare groot. Het oostelijk deel is al ingericht compleet met Lelievijver, Beukenstrip (tien meter brede beukenlaan), Taxodiumeiland en wandelpaden. De inrichting van De Binnenhof-west (fase 1) start dit voorjaar met grondwerk voor de Vikingrijn. Er worden gemengde bospercelen aangeplant, met open plekken voor onder andere speel- en bloementuinen. De bestaande vletsloten worden zoveel mogelijk gehandhaafd. Naast de Vikingrijn, die door het hele park meandert, is het Grand Canal een ander bijzonder waterelement in De Binnenhof-West. Ernaast komt een brede boulevard beplant met platanen uit de bomenbank. De Binnenhof-west is straks op verschillende plekken aan de Alendorperweg toegankelijk voor wandelaars. Aan de Utrechtseweg komt de hoofdentree van De Binnenhof. Hier is al een parkeerplaats aangelegd. De aanleg van fase 2 van De Binnenhof-west is afhankelijk van nog te verwerven gronden.

Vikingrijn


De Vikingrijn doorsnijdt en verbindt alle delen van het Leidsche Rijn Park. De breedte varieert, maar is altijd minimaal tien meter. Het breedst wordt hij bij De Binnenhof-west: ongeveer veertig meter. De Vikingrijn wordt in gedeeltes aangelegd en volgt ongeveer 3,5 kilometer de oude waterloop van de Oude Rijn. Het graafwerk voor het tracé bij De Binnenhof-west is naar verwachting eind mei klaar. Om de waterpartij goed toegankelijk te maken voor recreatief gebruik moet eerst de omgeving worden ingericht. Dat betekent: grond opbrengen, bomen planten, walkant en oevers afmaken en bruggen bouwen. Naar verwachting is de Vikingrijn in 2010 helemaal klaar.


Tweede fase


Na 2010 volgt, afhankelijk van de verdere besluitvorming over het Leidsche Rijn Park, de tweede aanlegfase van oost èn west Binnenhof. Dan worden de definitieve wandelpaden aangelegd, en volgt de finishing touch met speciaal voor het Park ontworpen straatverlichting, bruggen en meubilair. Echt klaar is De Binnenhof pas als de bomen groot zijn en de oevers mooi begroeid. Dat laatste kan vrij snel gaan, omdat de grond heel vruchtbaar is.

Boek Leidsche Rijn Park


Het boek 'Leidsche Rijn Park, Ontwerp en realisatie van een uniek stadspark' is een uitgave van uitgeverij Blauwdruk met medewerking van gemeente Utrecht. Het telt 160 pagina's, is 24 x 30,5 cm groot, genaaid gebonden, paperback met flappen, prijs E 24,90. Vanaf 15 oktober verkrijgbaar in de boekhandel, Informatiecentrum Leidsche Rijn of via www.uitgeverijblauwdruk.nl.