Boombeheer met hoogtecamera

woensdag 19 mei 2010
timer 2 min
Hoogtecamera controleert Amersfoortse platanen De gemeente Amersfoort laat alle platanen die 30 jaar en ouder zijn onderzoeken op Massariaziekte. Cobra boomadviseurs zet hiervoor een speciaal ontwikkelde hoogtecamera in.
Boombeheer met hoogtecamera

 

Hoogtecamera


Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van het bureau Cobra boomadviseurs bv. Zij inspecteren de bomen met behulp van een zelf ontwikkelde hoogtecamera. Voordeel is dat inspecteurs niet langer de boom in hoeven, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Daarbij kunnen de controles sneller worden uitgevoerd.

Demonstratie


Cobra boomadviseurs verzorgde maandag een demonstratie met de hoogtecamera, gemonteerd is op een quad. De camera is uitschuifbaar tot een hoogte van 17 meter en kan onder andere gebruikt worden voor controle op Massaria, maar ook voor flora en fauna-inspecties, en onderzoek naar plakoksels. Het inspectiesysteem is ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit van Twente. Het systeem is als pilot uitvoerig getest in de gemeentes Nijmegen en Amersfoort.

Behandeling


Nadat alle platanen zijn gecontroleerd, worden de platanen waar Massariaziekte is aangetroffen behandeld. Besmette takken worden dan direct afgezaagd, zodat deze niet onverwachts kunnen afbreken en schade kunnen aanrichten. Hierbij kan het noodzakelijk zijn om ook dikke takken te verwijderen. Dit schaadt in sommige gevallen het aangezicht van de bomen, maar is uit het oogpunt van veiligheid noodzakelijk.

Massaria


Massariaziekte is een schimmelziekte en veroorzaakt een snel optredende houtrot in takken, waardoor deze kunnen afbreken. De ziekte komt alleen voor bij platanen. In 2008 is voor het eerst Massariaziekte in Amersfoortse bomen aangetroffen. Door de platanen regelmatig te controleren krijgt de gemeente een goed beeld hoeveel bomen er door de Massariaziekte zijn aangetast. De controle start op 17 mei en duurt naar verwachting een week. In augustus worden de bomen nog een keer gecontroleerd.