BOOMMM. Voor wanneer een boom niet past.

woensdag 11 november 2009
timer 3 min
BOOMMM. Voor wanneer een boom niet past.  Bomen krijgen in de stad steeds minder ruimte om ongehinderd te groeien. Daarom ontwierp Marc Müskens de Boommm. Voor in smalle straatjes, op de middenstrook van gescheiden rijbanen, of gewoon als leuke afscheiding tussen terrasjes in het centrum.
 BOOMMM. Voor wanneer een boom niet past.

BOOMMM. Voor wanneer een boom niet past.

Bomen krijgen in de stad steeds minder ruimte om ongehinderd te groeien. Daarom ontwierp Marc Müskens de Boommm. Voor in smalle straatjes, op de middenstrook van gescheiden rijbanen, of gewoon als leuke afscheiding tussen terrasjes in het centrum.

Opdracht


Steden krijgen een steeds hogere dichtheid. Open plekken in de stad moeten wijken voor wonen, werken en parkeren. Het afgelopen jaar heeft Marc Müskens van de gemeente Eindhoven opdracht gekregen om een groenvoorziening te ontwerpen voor een kale, stenige straat: de Schalmstraat. Insteek hierbij was: “Het liefst willen we bomen in onze straat, maar dat schijnt niet te kunnen”. De Boommm was het resultaat van deze ontwerpexercitie.

IJzeren boomsculptuur


Booommm is een 3,5 meter hoog ijzeren sculptuur in de vorm van een boom. Het patroon of grid van het geraamte is ideaal voor het geleiden van klimplanten en bloemen. Afhankelijk van het beheer kan er gekozen worden voor een transparant uiterlijk of een stevig groenpakket. Marc zelf adviseert Hedera, clematis en kamperfoelie. Groot voordeel is de platte vorm, waardoor het object dicht bij de gevels van huizen en gebouwen geplaatst kan worden. Verder heeft het plantgat de grootte van slechts één stoeptegel en brengt het groen, in tegenstelling tot bomen met wortels, geen beschadiging toe aan de bestrating. 

In smalle straatjes en bij terrassen


Marc Müskens kent veel locaties waar deze verticale groenvoorziening echt een uitkomst zou kunnen zijn: \"Voor in smalle straatjes, op de middenstrook van gescheiden rijbanen, of gewoon als leuke afscheiding tussen terrasjes in het centrum.\" Boommm kan uitgevoerd worden voor fundatie onder het maaiveld maar ook voor plaatsing in betonfundatie boven het maaiveld zoals op parkeerdekken. De vorm wordt geleverd met bodembak en bestaat voornamelijk uit afgelaste staalplaat met een poedercoating. Boommm wordt standaard geleverd in het donkergrijs maar is op aanvraag in iedere kleur leverbaar. Tijdens de Dutch Design Week 2009 werden de eerste zeven Boommmen geplaatst in de straat waarvoor het ontwerp aanvankelijk werd gemaakt, de Schalstraat. Müskens denkt al over een variant voor op het parkeerdekken.

Download hier de brochure Boommm van Falco.

Terug naar het overzicht >>>