Broken Light in Rotterdam-Zuid

donderdag 16 september 2010
timer 2 min
Broken Light in Rotterdam Zuid Broken Light is een openbaar verlichting- en lichtkunstproject op Katendrecht in Rotterdam. De plaatselijke verlichting wordt vervangen door speciale armaturen die gevels en stoepen uitlichten. Hierdoor ontstaat een kathedraal interieurachtige omgeving die het nachtbeeld van de straat permanent gaat bepalen.
Broken Light in Rotterdam-Zuid

Broken Light in Rotterdam Zuid

Broken Light is een openbaar verlichting- en lichtkunstproject op Katendrecht in Rotterdam. De plaatselijke verlichting wordt vervangen door speciale armaturen die gevels en stoepen uitlichten. Hierdoor ontstaat een kathedraal interieurachtige omgeving die het nachtbeeld van de straat permanent gaat bepalen.

Interactieve relatie


De productie hiervan is in eigen beheer. Na een verkenning naar de betekenis van licht, kwam lichtvormgever Rudolf Teunissen van het bureau Daglicht en Vorm tot de conclusie dat we rond het fenomeen licht verschillende waarnemingen kennen: wat je ziet en wat je persoonlijk ervaart. Teunissen denkt dat er een interactieve relatie bestaat tussen beide manieren van waarnemen. Met zijn project ‘Broken Light’ wil hij die interactie ervaarbaar maken.

Broken Light in de praktijk


Broken Light staat voor een beeld van licht dat volledig geïntegreerd is in de bebouwde omgeving. Oftewel: de straat in een nieuwe ruimtelijke context. In de praktijk betekent dit dat er een serie projectiearmaturen aan beide straatkanten worden geplaatst; in totaal achttien stuks. Eerst worden de wanden verticaal fragmentarisch uitgelicht. Tegelijkertijd worden door dezelfde armaturen de trottoirs doorgebroken en met gebogen lichtbundels aangelicht.

Kathedraalachtige omgeving


Als toeschouwer betreed je een kathedraalachtige omgeving. Of zoals Teunissen het omschrijft: ‘een sacrale ruimte met een open dak, auto’s en bomen. Een ruimte die verbinding lijkt te maken tussen hemel en aarde; men wordt onderdeel van de lichtruimte. Broken Light is een totaalervaring.’


Terug naar overzicht >>>