Buitenspeeldag op woensdag 2 juni

maandag 8 maart 2010
timer 2 min
Na succesvolle eerdere edities slaan de initiatiefnemers van de Buitenspeeldag wederom de handen ineen. Op woensdagmiddag 2 juni wordt de Buitenspeeldag weer georganiseerd.
Buitenspeeldag op woensdag 2 juni

 

Kinder TV op zwart


Op de Buitenspeeldag gaan de uitzendingen op tv en de website van Nickelodeon tussen 13.00–17.00 uur letterlijk ‘op zwart’ en worden kinderen aangemoedigd om buiten te gaan spelen. Gemeenten kunnen dit initiatief extra stimuleren door activiteiten voor kinderen te organiseren en de Buitenspeeldag onder de aandacht te brengen.

Oproep


Initiatiefnemers Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Jantje Beton, Veilig Verkeer Nederland (VVN), Scouting Nederland en Nickelodeon stimuleren op deze wijze kinderen in Nederland om buiten te spelen en te sporten. Deze partijen roepen gemeenten, ouders, begeleiders, vrijwilligers van belangenorganisaties én het verenigingsleven op om in hun eigen buurt een leuk en actief programma voor kinderen te organiseren.

Groot belang


Het is van groot belang dat kids meer buitenspelen en sporten omdat dit onder andere bijdraagt aan meer sociale contacten tussen kinderen en tieners onderling. Ook vergroot het de kansen op lichamelijk bewegen en geeft concrete aanleiding tot actieve sportbeoefening, met daarbij mogelijkheden tot oriëntering naar jeugd- en sportverenigingen. De initiatiefnemers delen het grote belang dat buiten spelen biedt aan kinderen. Samen met vriendjes en vriendinnetjes in de buitenlucht lekker ravotten, stoeien, rennen en springen geeft niet alleen plezier maar levert ook een wezenlijke bijdrage in de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.


Randvoorwaarden


De initiatiefnemers stellen zich door de Buitenspeeldag ten doel om op die dag stil te staan bij de benodigde randvoorwaarden hiervoor, zoals speelvoorzieningen, bereikbaarheid en veiligheid. De invulling van het programma hoeft niet overdreven uitgebreid te zijn om het voor kinderen aantrekkelijk te maken om buiten te gaan spelen. Waterballonnen gooien, stoeptekenen of een heuse spelletjesparade, alles is mogelijk.

Aanmelden


Via de website www.buitenspeeldag.nl kunnen onder andere gemeenten, buurtgroepen, scholen en scoutinggroepen zich vanaf april aanmelden en nuttige informatie vinden voor deelname aan de Buitenspeeldag. Ook ontvangen deelnemers posters, flyers, afzetlint en stickers om de plaatselijke activiteiten en de Buitenspeeldag bij iedereen bekend te maken. Kinderen kunnen via deze website bekijken wat er in hun buurt wordt georganiseerd en uiteraard staan er ook leuke en nuttige buitenspeeltips voor kids op de site.