Buurt helpt bij ontwerp stadspark Goes

maandag 26 juli 2010
timer 2 min
Omwonenden, zowel jongeren als ouderen, hebben een flinke vinger in de pap bij de invulling van het toekomstige park langs de Oranjeweg in Goes. Doel van het voorbeeldproject Natuur en Gezondheid is een groene omgeving scheppen, zodat jong en oud in beweging komt.
Buurt helpt bij ontwerp stadspark Goes

 

Natuurlijke elementen


Al volgend jaar moet de inplant zichtbaar worden, maar hoe het park eruit komt te zien, staat nog niet vast. Het moet in elk geval een natuurlijk groengebied worden zonder standaard speeltoestellen en verharde speelplaatsen. ,,Het moeten natuurlijke elementen zijn'', zegt projectleider Elia ter Wisscha van de gemeente.

Creatieve voorstellen


Deze week konden omwonenden uit de wijken Goes-Oost en Noordhoek en uit het dorp Kloetinge, tijdens een bijeenkomst creatieve voorstellen indienen. De oogst was nog niet zo heel groot, omdat veel mensen zich nog willen oriënteren. Op tafel kwam wel het idee voor een visvijver, een ommetje (met name voor ouderen) en 'beleeftuinen' voor senioren die nu een appartement of zorgcentrum bewonen, maar het tuintje missen dat ze voorheen zelf hadden. Doel is de senioren de moestuinen te laten bezoeken. Schoffelen hoeven ze niet.

Drie varianten


Om alle mogelijkheden te verkennen, volgt dit najaar een excursie naar een andere, nog te kiezen voorbeeldgemeente. Omwonenden kunnen mee. Alle ideeën moeten uitmonden in drie varianten. Bewoners kunnen aangeven welke variant ze verkiezen. Uiteindelijk kiest het college van B en W een variant, die volgend jaar moet worden uitgevoerd. Goes heeft daarvoor tot eind 2011 de tijd. Ter Wisscha denkt dat de provincie bij de aanplant de gemeente wel een half jaartje extra geeft.

Drie ton


Het projectgebied loopt vanaf de brandweerkazerne noordwaarts langs De Weitjes, waarop het nieuwe Pontes Goese Lyceum komt, en verder langs de Oranjeweg tot aan de wijk Noordhoek. Het park verrijst vrijwel zeker op de akkers aan de noordzijde van Zomerweg, waarbij er wel een logische verbinding moet ontstaan met het zuidelijke deel. Een deel van die akkers is in handen van de gemeente. De provincie heeft 372.000 euro beschikbaar gesteld voor het project. De gemeente Goes draagt zelf bijna drie ton bij.


Door Frank Balkenende, PZC.nl.