Culemborg houdt proef integraal beheer

woensdag 20 oktober 2010
timer 3 min
OR Het college van B&W van de gemeente Culemborg heeft Afvalverwijdering Rivierenland (AVRI) opdracht gegeven om een proef te starten met het integrale beheer van de openbare ruimte in de wijk Terweijde. AVRI zorgt in het project voor een schoner straatbeeld en zal daarbij inwoners actief betrekken.
Culemborg houdt proef integraal beheer


Uitbreiding taken


AVRI is bekend als inzamelaar en verwijderaar van het afval in Culemborg en de acht andere gemeenten van de Regio Rivierenland voor 84.000 huishoudens. Dit proefproject betreft een uitbreiding van de werkzaamheden van het bedrijf in de wijk Terweijde. De extra taken zijn onder andere het opruimen van zwerfafval, blad en hondenpoep. Het bedrijf gaat onkruid op straat verwijderen en voert kleine reparaties uit aan straatmeubilair en losliggende stoeptegels. Ook zal ze meer taken met betrekking tot handhaving gaan vervullen.


Bewoners betrekken


AVRI wil de inwoners bewuster laten omgaan met afval en hen bij het aanzien van hun wijk betrekken. Het opruimen van het afval moet het sluitstuk van deze integrale benadering van het beheer van de openbare ruimte zijn. Deze nieuwe aanpak moet resulteren in een goede en constante kwaliteit van de openbare ruimte tegen lagere kosten.

Beeldkwaliteit Terweijde


AVRI werkt in Terweijde volgens de methode van 'beeldkwaliteit' die inspeelt op het probleem dat, ook al worden de containers en prullenbakken netjes geleegd, bewoners toch de indruk kunnen hebben dat hun wijk rommelig is. Bij beeldkwaliteit wordt alles tegelijkertijd aangepakt en gaat het om de beleving van het totale beeld van de openbare ruimte. Voor de gemeente Culemborg is vooral dit aspect het grote voordeel van de aanpak. De keuze voor de wijk is gebaseerd op eerdere metingen, waaruit blijkt dat in deze wijk het meeste zwerfafval ligt. Door reiniging te baseren op een bepaalde beeldkwaliteit, wordt de openbare ruimte zo schoon mogelijk gehouden. Dit levert een positieve bijdrage aan de uitstraling en leefbaarheid van de wijk.


Gemeente altijd aanspreekpunt


Nieuw en vrij uniek in Nederland, is de combinatie van het integrale beheer van de openbare ruimte en het vergroten van betrokkenheid van bewoners, bewonersorganisaties en andere instanties die actief zijn in de wijk. Voor meldingen over de openbare ruimte blijft de gemeente Culemborg het aanspreekpunt. Ook blijft de gemeente het groenbeheer, het reinigen van de kolken en het verwijderen van graffiti doen, dit in nauw overleg met het schoonmaak- en afvalbedrijf.

AVRI uitvoeringsorganisatie


In februari heeft het bestuur van Regio Rivierenland besloten dat AVRI een uitvoeringsorganisatie wordt binnen de Gemeenschappelijke Regeling. Dat betekent dat AVRI 'van de regiogemeenten' blijft, maar ook zakelijker kan gaan werken. Ze levert aan alle gemeenten een basispakket aan diensten en producten en gaat na wat ze daarnaast als 'maatwerk' aan deze gemeenten kan aanbieden. Deze opdracht van de gemeente Culemborg is een voorbeeld van dat maatwerk. De proef start op 1 november en duurt 14 maanden en wordt over een jaar geëvalueerd.