Culemborg koplopergemeente OVL

dinsdag 28 december 2010
timer 2 min
Certificaat koploper zuinige OVL voor Culemborg De gemeente Culemborg heeft als een van de eerste Nederlandse gemeenten het koplopercertificaat voor energiezuinige openbare verlichting ontvangen van het Agentschap NL. Culemborg ontvangt het certificaat vanwege haar actieve inzet om het besparingpotentieel in de OVL te verzilveren. 
Culemborg koplopergemeente OVL


Erkenning


De gemeente houdt daarbij volgens het Agentschap NL alle factoren nauwlettend in de gaten; van milieueffecten tot sociale veiligheid en het voorkomen van lichthinder. Wethouder Huub van Oorschot is blij met het certificaat. “Dit is een erkenning van ons beleid op het gebied van openbare verlichting waarin ook de zorg voor het milieu in Culemborg een belangrijke rol speelt. Zo houden wij rekening met het energieverbruik van de openbare verlichting en de mogelijkheid tot reductie van CO2-uitstoot. Daarnaast besteden we aandacht aan lichthinder in vooral het buitengebied en hebben we oog voor de milieuaspecten van de toegepaste materialen in de productie-, onderhouds- en afvalfase.\"

Winnend beleidsplan


Het onderdeel van het Agentschap NL, de Taskforce Verlichting - Openbare Verlichting (OVL) zet zich in om het enorme besparingspotentieel van energie in de openbare verlichting te verzilveren. De hulp van koplopergemeenten en -provincies, die een uitvoeringsplan voor energiezuinige openbare verlichting gereed hebben én hier actief uitvoering aan geven, is daarbij hard nodig. De Taskforce Verlichting heeft gemeenten en provincies gevraagd om (beleids)plannen kenbaar te maken en zich als koploper te laten certificeren. Het Beleidsplan Openbare Verlichting 2008-2012 van de gemeente Culemborg is ter beoordeling opgestuurd naar het Agentschap NL. De beoordeling heeft geleid tot het verstrekken van het certificaat van koploperschap energiezuinige openbare verlichting.