De Markt in ’s-Hertogenbosch

zaterdag 30 januari 2010
timer 4 min
Voor de vernieuwing van het centraal gelegen, historische marktplein de Markt gaven de gemeente ‘s-Hertogenbosch en Imtech Infra Putkast de opdracht om de elektravoorzieningen te plaatsen.
De Markt in ’s-Hertogenbosch

De Markt in ’s-Hertogenbosch

Voor de vernieuwing van het centraal gelegen, historische marktplein de Markt gaven de gemeente ‘s-Hertogenbosch en Imtech Infra Putkast de opdracht om de elektravoorzieningen te plaatsen.

Historisch marktplein


De Markt in ’s-Hertogenbosch is het centrale plein van de Brabantse stad. Het plein kent een rijke historie en al eeuwen wordt hier vrijwel elke dag markt gehouden. Het plein vormt ook het centrum van het winkelgebied. Daarnaast is het de plek voor de kermis en allerlei festiviteiten. Door dit voortdurend wisselend gebruik is het plein “leeg” gebleven, kenmerkend voor een echt marktplein. De oude bestrating van de Markt en naastgelegen Pensmarkt was door het intensieve gebruik slecht van kwaliteit. Ook oogde het plein op sommige delen versnipperd en rommelig. Voor een efficiënter gebruik en een esthetischer aanzicht werd het plein vernieuwd, inclusief elektravoorzieningen van PUTkast.

Multifunctioneel gebruikte pleinvloer


Het nieuwe ontwerp maakt van de Markt en de Pensmarkt weer één plein dat goed moet aansluiten op de reeds heringerichte straten die grenzen aan het plein, met passende en duurzame verharding. Autoverkeer wordt vermeden waardoor de voetganger weer de belangrijkste gebruiker is. Bij het ontwerp is het multifunctionele gebruik van het plein, door de warenmarkt en evenementen, het belangrijkste uitgangspunt. Door het plein zonder niveauverschillen en in één materiaal uit te voeren is een zo groot mogelijke pleinvloer gemaakt. Voor de bestrating is natuursteen gebruikt dat past bij het karakter van de binnenstad. Het formaat van de toegepaste stenen is een forse kei. Bij het ontwerp was er veel aandacht voor details en het toepassen van accenten die de pleinvloer verrijken.
Vanwege het multifunctionele gebruik en de esthetisch verantwoorde, vlakke pleinvloer moesten goede, obstakelvrije voorzieningen in de bestrating worden opgenomen.

Voor en met de marktkooplieden


Eén van de belangrijkste gebruikers van het plein is de markt. Op zaterdag telt de markt driehonderd kramen, op de woensdagen iets minder. Op drie andere dagen staan er slechts enkele kramen. In een vroegtijdig stadium is een werkgroep opgericht met betrokkenen, die heeft nagedacht over de opstelling en gewenste uitstraling van de markt. Dit heeft geleid tot een transparante naar buiten gerichte opstelling voor een betere wisselwerking tussen kramen, terrassen en winkels. In de voorbereidingsfase voor het ontwerp is PUTkast betrokken geweest bij een inventarisatie van de huidige voorzieningen en de toekomstige wensen van de marktkooplieden. Gecombineerd met de huidige ontwikkelingen in de branche gaf de inventarisatie een helder beeld van het gewenste voorzieningenniveau. Op basis hiervan zijn aantal modellen gemaakt met bijbehorende investeringsscenario’s en exploitatiemodellen.

Decentraal gevoed


Uit deze exploitatiemodellen bleek dat de integrale kosten bij een centraal gevoed systeem duizenden euro’s op jaarbasis hoger zijn dan bij een decentraal systeem met meerdere voedingen van het energiebedrijf. Dit komt door de tariefstructuur bij grotere voedingen die voor markten ongunstig uitvalt. Daarnaast wordt er bij een decentraal systeem enorm bespaard in de aanlegkosten voor een eigen distributienetwerk.

Straatbeeld boven maaiveld


Voor de afwatering en de ondergrondse stroomvoorzieningen is in het ontwerp over het plein een raster opgenomen van 30 cm breed. In dit raster passen de afwateringskolken maar ook de stroomvoorzieningen. Gekozen werd om de compacte contactdoosPUTkast toe te passen van 30 cm breed die integraal past in het ontwerp. Door de deksel van de contactdoos uit te voeren in cortenstaal wordt een gietijzeren look gecreëerd die overeenkomt met die van de kolken waardoor een uniform beeld ontstaat. De contactdoosPUTkasten werden voorzien van een voeding met beveiligingen. De verdeelinrichtingen hiervoor zijn ondergebracht in diverse regeltechniekPUTkasten. Doordat deze deksels voorzien zijn van bestrating vallen de kasten nauwelijks op en wordt het straatbeeld niet verstoord.

Verlichting


Ook de verlichting van het plein is onder handen genomen. Er prijken nieuwe, modern ontworpen lichtmasten en de panden aan het plein voorzien van illuminatie. Voor de aansturing en het beveiligen van deze verlichting is gebruik gemaakt van het PRO-TEC® systeem met GSM-modem. Deze voorzieningen zijn centraal en obstakelvrij ondergebracht in twee regeltechniekPUTkasten. In totaal werden 39 contactdoosPUTkasten en 13 regeltechniekPUTkasten geplaatst.

Over het hele verlichtingsplan werd een apart artikel geschreven.


Lees hier het artikel Herinrichting Markt 's Hertogenbosch.

Terug naar overzicht >>>