Draaikolk

dinsdag 19 april 2011
timer 1 min
De draaikolk bestaat uit een roestvrijstalen steunzuil waarop een met water gevulde cilinder van uiterst stabiel acrylglas is gemonteerd.
Draaikolk

 

 

Krachten


Met behulp van een zwengel wordt een kegelwiel rondgedraaid en is het mogelijk kleine en grote draaikolken in het water te vormen. In de natuur voltrekken bewegingen zich in schroef- en spiraalvormige figuren. Het vergt oefening deze complexe stromingsvormen bijvoorbeeld in een draaikolk waar te nemen. Wie aan de zwengel van dit speelstation draait, ervaart twee krachten die met elkaar in verband staan en ziet tegelijkertijd het vormingsprincipe van een kolkbeweging. Het roerwerk in de half met water gevulde cilinder doet bij toenemende draaisnelheid een duidelijk zichtbare draaikolk ontstaan. Terwijl zich een zuigtrekker naar beneden vormt, stijgt het water in tegengestelde richting als een tegenkolk omhoog.

Tegenbeweging


De schroefbeweging van boven naar beneden werkt zuigend, die van beneden naar boven stuwend. De watermassa’s die zich tot een trechter vormen draaien spiraalsgewijs in twee richtingen en wekken hun eigen tegenbeweging op. De draaikolk kan zowel buiten als binnen geplaatst kan worden, het behoeft geen begeleiding, maar een instructiebord is wel aan te bevelen.

Terug naar het overzicht >>>