Duurzame onkruidbestrijding

donderdag 8 april 2010
timer 3 min
in openbare ruimte Delft De gemeente Delft heeft besloten om de Duurzaam Onkruid Beheer-methode te gaan hanteren bij het bestrijden van onkruid. Bij de DOB-methode gaat het zowel om het voorkomen als bestrijden van onkruid.
Duurzame onkruidbestrijding

 

Op deze manier denkt de gemeente de gewenste beeldkwaliteit op straat te kunnen bereiken, op een milieuverantwoorde manier en binnen het beschikbare budget.

Voorkomen


Voorkomen van onkruid kan met een goede inrichting van de openbare ruimte die onkruid minder kans geeft en door te zorgen voor minder obstakels op straat. In de voegen rond deze obstakels ontstaat immers vaak onkruid en dat is lastig te verwijderen. Ook schone straten helpen mee: losse verontreiniging en zand zijn een voedingsbodem voor onkruid. De gemeente wil daarom één keer per jaar voor iedere wijk een schoonmaakdag organiseren.

Borstelmethode


Maar het zal nooit mogelijk zijn om onkruid helemaal te voorkomen. Bestrijding blijft nodig. Delft gebruikt hiervoor nu nog voornamelijk de borstelmethode. Deze methode kent nadelen. Het is een dure methode, de verharding slijt sneller en borstelen draagt bij aan een slechtere luchtkwaliteit (fijnstof) en geeft metaaldeeltjes in de bodem door het slijten van de borstels. Bovendien kan met borstelen niet altijd de gewenste beeldkwaliteit worden gehaald.

Chemische bestrijding


De DOB-methode schrijft een de norm voor voor chemische onkruidbestrijding op verhardingen, die is ontwikkeld om de ongewenste afspoeling van bestrijdingsmiddelen naar het oppervlaktewater terug te dringen. Uit onderzoek blijkt dat met een combinatie van chemische onkruidbestrijding en onkruidbestrijding met kokend water, het milieu het minste wordt belast. En het onkruid kan er effectief mee worden bestreden, binnen het beschikbare budget. De Duurzaam Onkruid Beheer-methode wordt alleen toegepast op verhardingen. In het groen blijft de gemeente onkruid bestrijden door te schoffelen.


Verantwoord


In het verleden is veel kritiek geweest op chemische onkruidbestrijding. Tegenwoordig is het verantwoord om deze methode toe te passen. Chemische onkruidbestrijding is aan strikte voorwaarden en wetgeving gebonden. Dankzij moderne technieken kan zeer gedoseerd worden gespoten, alleen daar waar daadwerkelijk onkruid staat. De methode wordt alleen toegepast waar en wanneer dat kan en mag. Op plekken waar deze methode niet mogelijk is, gebruikt de gemeente de methode met kokend water. Dit geldt bijvoorbeeld langs de grachten in de binnenstad

kwaliteit van buitenruimte


Deze methode van onkruidbestrijding is niet nieuw; behalve in Delft wordt deze al in veel gemeenten toegepast. In de regio zijn dat bijvoorbeeld de gemeenten Westland en Wassenaar. Wethouder Anne Koning is blij dat hiermee een stap wordt gezet naar het verbeteren van de kwaliteit van de buitenruimte, zoals geformuleerd is in de visie openbare ruimte.