Eerste fase herinrichting Rijnstraat Amsterdam voltooid

vrijdag 6 november 2009
timer 3 min
Recentelijk is de eerste fase van de herinrichting van de Rijnstraat afgerond. Van gevel tot gevel zijn onder meer het bestratingsysteem en de boomconstructies vervangen.
Eerste fase herinrichting Rijnstraat Amsterdam voltooid

\"\"

Eerste fase herinrichting Rijnstraat Amsterdam voltooid

Recentelijk is de eerste fase van de herinrichting van de Rijnstraat afgerond. Van gevel tot gevel zijn onder meer het bestratingsysteem en de boomconstructies vervangen.

Advies, ontwerp, producten


Stadsdeel Zuider-Amstel had Amer adviesbureau voor ruimtelijke ordening en ontwerper Frank Lewis de opdracht gegeven de straat opnieuw vorm te geven. Metten Stein+Design leverde het Il Campo bestratingsysteem, Tree Ground Solutions legde ondergrondse Treebox boombakken aan en Grijsen park & straatdesign leverde een speciale gierijzeren uitvoering van het Elbe boomrooster dat door ANAE gefabriceerd werd.

Entrée van Amsterdam


De Rijnstraat is de entrée van Amsterdam voor wie de stad vanaf de A2 binnenrijdt en is ongeveer een kilometer lang. Het is een drukke woon/winkelstraat en verkeersas met tram waarbij brede voetpaden ingepalmd worden door handelszaken aan weerszijden van de weg, door fietspaden, ondergrondse afvalbakken en bomenrijen. De komende jaren wordt deze belangrijke verkeersweg van gevel tot gevel gereconstrueerd. Niet alleen de rijbaan, de trottoirs en de fietspaden aan weerszijden van de straat worden heringericht, maar ook de twee rijen oude iepen werden vervangen of verplant.

Bomen


Tree Ground Solutions legde speciale ondergrondse boombakken aan. De Treebox HP is een dragende groeiplaatsconstructie die de hoogste verkeersklasse aankan, maar waarin de boom toch kan wortelen in onverdichte grond. De grootste Treebox die aangelegd werd is 125 meter lang en 3,125 meter breed en biedt plaats aan zeven bomen. De bomen worden aan de oppervlakte beschermd door een speciale vierkante uitvoering van het Elbe boomrooster, geleverd door Grijsen park & straatdesign. ANAE maakte de door Frank Lewis ontworpen ‘meegroei-roosters’ op maat. Het ANEA rooster beschermt de bomen tegen zwerfvuil maar belemmeren ze niet in hun groei omdat de binnenste ringen demonteerbaar zijn naarmate de stam dikker wordt.

Verhardingselementen


Voor de verhardingselementen, zoals trottiors en trambanden, werd gekozen voor het bestratingsysteem Il Campo van Metten Stein+Design. Il Campo heeft een typische ruwe oppervlaktestructuur. De uitstraling van dit oppervlak en de kleuren en formaten van de elementen zijn afgestemd op de typisch Amsterdamse omgevingsarchitectuur ter plaatse. Marcel Schemkes van Metten Stein+Design: “Il Campo beschikt over een specifiek ‘patinerende’ eigenschap die van wezenlijk belang is bij deze tijdsgebonden omgevingsarchitectuur. Het verouderingseffect dat in de loop van de jaren bij dit product ontstaat heeft in esthetisch opzicht geen verarming tot gevolg maar draagt juist bij aan een verhoogde belevingswaarde gebaseerd op de authenticiteit van datering.”

Terug naar overzicht >>>