Eerste subsidies Cool Nature toegekend

woensdag 31 maart 2010
timer 3 min
Gedeputeerde Staten ondersteunen de aanleg van cool nature pleken in Arnhem, Wijchen en Montferland. De gemeenten kregen een aanzienlijke subsidie voor het ontwerp en de aanleg van natuurlijke plekken waar kinderen spelen, bewegen en leren.
Eerste subsidies Cool Nature toegekend


Subsidie


In Arnhem wordt het park op de grens van de Paasberg en de Geitenkamp omgevormd tot Cool Nature plaats, een groene speelplek voor kinderen van 7 tot 12 jaar met uitdagende speelmogelijkheden. Koploper Arnhem had het ontwerp al klaar en begint in augustus met de uitvoering. Voor de uitvoering heeft de provincie de gemeente €70.000 toegekend. Wijchen en Montferland zijn nog in de voorbereidingsfase en kregen van de provincie Gelderland respectievelijk €66.250 en €90.000 toegewezen voor zowel het proces als de uitvoering. In gemeente Montferland is Didam als locatie geselecteerd.

Voorwaarden


Geld krijgen de gemeenten niet zomaar; er zitten strenge voorwaarden aan de Cool Nature speelplekken verbonden. Ten eerste moet de fysieke locatie tussen de twee en vijf hectare groot zijn. Dit biedt de ruimte om voor verschillende leeftijdgroepen verschillende speelaanleidingen te plaatsen. Daarbij moet de locatie makkelijk te bereiken zijn door kinderen, dus op loop- of fietsafstand van de omliggende woonwijken. Om langdurig speelplezier te faciliteren worden de gemeenten verplicht kinderen, scholen en andere jongereninstanties in de directe omgeving met participatieprojecten bij het ontwerp te betrekken. In de aanvragen die de meedingende gemeenten indienen moeten tevens gedegen plannen zijn opgenomen voor duurzame aanleg en beheer. Als laatste moeten intermediaire organisaties zoals scholen, Natuur en Milieu Educatiecentra en scouting zich commiteren aan de plannen, zodat een educatief en collectief gebruik is gegarandeerd.

Ondersteuning


De provincie stelt behalve subsisie ook praktische ondersteuning ter beschikking. Provincie Gelderland kijkt samen met de gemeenten naar een geschikte locatie. Verder helpt de provincie de ontwerpers en projectleiders door Bureau Niche in te schakelen om de gemeenten te begeleiden bij de participatieprojecten en de uitwerking en keuring van de ontwerpen. Deze samenwerking heeft reeds plaatgevonden met de iegen ontwerpers van gemeente Arnhem. Ook Wijchen en Montferland zullen gebruik maken van deze ondersteuning en zullen daarnaast externe bureaus inschakelen voor het ontwerp.


Klimaatprogramma


Steeds meer kinderen zitten achter de computer en voor de tv en buiten spelen is niet meer vanzelfsprekend. Daarom is Provincie Gelderland het project ‘Cool Nature' begonnen. In dat project worden in en rond stedelijke gebieden plekken gecreëerd waar kinderen spelenderwijs de natuur kunnen ontdekken. Cool Nature is onderdeel van het klimaatprogramma 'Aanpakken en aanpassen', dat uitvoering geeft aan provinciale doelen uit uiteenlopende beleidsvelden, zoals klimaatadaptatie, het groenblauwe netwerk, de leefbaarheid van wijken, maatschappelijke participatie en bewegen en gezondheid. De speelplekken hebben meerdere functies. Naast spelen in de natuur bieden de plekken ook mogelijkheden voor scholen om natuur- en milieulessen te geven.

Website


Op 12 april wordt de website van het Cool Nature programma gelanceerd. Vanaf die datum kunt u op www.coolnature.nl alle voorwaarden, informatie en speelplekken bekijken, inclusief inspirerend beeldmateriaal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annika van Dijk via email of telefoonnummer 06-20212074.