Effecten straling op bomen

maandag 20 december 2010
timer 4 min
Symposium effecten elektromagnetische straling op bomen Uit een onderzoek door Wageningen University blijkt dat elektromagnetische straling mogelijk negatief effect heeft op de gezondheid van bomen. Op vrijdag 18 februari 2011 organiseert Bomencentrum Nederland in het Groene Paviljoen in Baarn het 1e Symposium over dit onderwerp. 
Effecten straling op bomen


Onverklaarde aantastingen


Onbekende aantastingen aan bomen in een stedelijke omgeving komen in toenemende mate voor. Het gaat bijvoorbeeld om vlekken, verkleuringen, bloedingen, bastknobbels en afsterving van weefsel Een duidelijke biologische oorzaak is tot nog toe niet gevonden. Uit een eerste laboratoriumonderzoek door Wageningen University komt naar voren dat elektromagnetische straling mogelijk negatief effect heeft op de gezondheid van bomen. Op vrijdag 18 februari 2011 organiseert Bomencentrum Nederland in het Groene Paviljoen in Baarn het 1e Symposium over dit onderwerp.

Inschrijfgeld voor onderzoek


“Met het Symposium willen we dit belangrijke onderwerp op de kaart te zetten”, aldus organisator Hans R. Blokzijl. “Het probleem doet zich nationaal en internationaal voor. Het is belangrijk kennis te delen met elkaar. Daarnaast pleiten we voor vervolgonderzoek op grote schaal, want dat is zeer zeker nodig.” Bij wijze van eerste initiatief daartoe wordt per deelnemer € 50,- van het inschrijfgeld gereserveerd voor onderzoeksdoeleinden.  

Mede-initiatief gemeente Alphen a/d Rijn


Mede-initiatiefnemer van het Symposium is de gemeente Alphen aan den Rijn. Blokzijl licht toe: “Het is allemaal zo’n 5 jaar geleden in beweging gekomen toen in Alphen tijdens een controle op kastanjeziekte bleek dat andere boomsoorten vreemde knobbels aan de bast hadden.” De gemeente liet op initiatief van Senior beleidsmedewerker Groen Niek van ’t Wout de onbekende ziekteverschijnselen aan de bomen nader onderzoeken.

Onderzoek onbekende ziekteverschijnselen


Onder leiding van dr. André A.M. van Lammeren, universitair hoofddocent Leerstoelgroep Plantencelbiologie, verrichtte Wageningen University in de afgelopen jaren onderzoek naar de onbekende en onbegrepen boomaantastingen. Het onderzoek naast bastknobbels breidde zich  uit met onderzoek naar baststrepen, bastscheuren, verkleuringen en het effect van epifyten zoals schimmels en korstmossen. Uit deze onderzoeken kwam geen biologische oorzaak naar voren. Ook werd onderzoek verricht naar effecten van luchtverontreiniging en het toenemend aantal bronnen van elektromagnetische straling, zoals zendmasten. Essen, bomen die in de stedelijke omgeving in toenemende mate last hebben van groeiverstoringen, bleken in een kweekcel met zogenaamde wifi access points verkleuringen en afsterving van bladeren te vertonen. De onderzoekers willen het onderzoek verder uitbreiden en verdiepen.

Sprekers


Het Symposium biedt wetenschappelijk gefundeerde informatie. Gerenommeerde nationale en internationale sprekers geven tijdens dit 1e Symposium boeiende presentaties over hun ervaringen met en onderzoeken naar de effecten van elektromagnetische velden en luchtverontreiniging op bomen.  Blokzijl: “We brengen hier nationale en internationale kennis en expertise van hoog niveau bij elkaar.” Dr. André A.M. van Lammeren was de afgelopen jaren direct betrokken bij de onderzoeken naar onbekende boomaantastingen in opdracht van de Gemeente Alphen aan den Rijn.  Hij licht de uitkomsten van onderzoeken door Wageningen University toe. Dr. Ing. Dipl. Phys. Volker Schorpp publiceerde een studie die sterke aanwijzingen geeft voor een causaal verband tussen schade aan bomen en blootstelling aan chronische hoogfrequente straling. De Britse onderzoeker BSc PhD Andrew Goldsworthy houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met de biologische effecten van elektromagnetische velden. Dr. Ing. Rein Roos bracht in studies de onverwachte effecten van luchtverontreiniging in relatie met elektrische activiteit in de atmosfeer. Ir. Lies Steel van EUROSENSE geeft een presentatie over het gebruik van remote sensing technieken bij het dagelijkse groenbeheer van gemeenten. Namens de boomkwekerijbranche spreekt Harm Horlings, commercieel directeur bij M. van der Oever en vicevoorzitter van Greenport Midden-Brabant.

Inschrijven


Het 1e Symposium over de effecten van elektromagnetische straling op bomen vindt plaats op vrijdag 18 februari 2011 van 9.30 tot 14.30 uur in het Groene Paviljoen op het Bomencentrum Nederland in Baarn. Gedetailleerde informatie over de inhoud van het programma  en de sprekers is te vinden op www.bomencentrum.nl. Inschrijven voor het symposium is eveneens mogelijk via deze website. Er zijn slechts 140 plaatsen beschikbaar. De kosten van deelname bedragen € 185,- per persoon. Van dit bedrag wordt € 50,- gereserveerd voor verder onderzoek.