Eikenprocessierupsen ook in bodem

vrijdag 30 juli 2010
timer 2 min
Entomoloog Silvia Hellingman deed onlangs een interessante ontdekking: onderzoek wees uit dat eikenprocessierupsen zich niet alleen in bomen manifesteren, maar ook in de bodem.  “Dit verklaart waarom boombeheerders gebieden EPR-vrij aanduiden of denken dat de EPR helemaal is verwijderd, terwijl er daarna nog steeds overlast bestaat”, aldus Hellingman. 
Eikenprocessierupsen ook in bodem

 

Minimale schade


Na haar ontdekking zijn meerdere bodemnesten gevonden, zowel half boven de grond als geheel in de bodem. Henry Kuppen, die een aantal bodemnesten uitgroef voor nader onderzoek, wil eventuele paniek wel in de kiem smoren: “Deze bodemnesten hebben waarschijnlijk een minimale schadelijke invloed.”

Vervellingshuid


De gevonden nesten zaten tot zo'n vijf centimeter diep in de grond, te herkennen aan stukjes vervellingshuid of nestspinsel boven of op het gras. Hellingman vond eerder al EPR-nesten in vogelhuisjes, in een muizenhol en lege spechtholen. Ook in de rest van Europa zijn eerder meldingen gedaan van ondergrondse eikenprocessierupsen, maar daar werd geen verder of diepgaand onderzoek aan verbonden, ook niet door de Plantenziektekundige Dienst. Inmiddels zijn aan de hand van de ontdekking van bodemnesten in Nederland ook in andere Europese landen ‘verdwenen nesten’ teruggevonden.

Geldkraan


Om precies te kunnen vaststellen waarom eikenprocessierupsen zich ingraven en welke soort het betreft, is meer onderzoek nodig. Daarom wil Hellingman het Ministerie van Volksgezondheid aansporen tot het vrijmaken van geld, aangezien de EPR-brandharen op veel plekken aanhoudend overlast veroorzaken.

Bron: Boomzorg.nl