Entente Florale 2010

maandag 19 april 2010
timer 2 min
Entente Florale 2010 Vijf steden en vier dorpen gaan dan de “strijd” aan om de titel groenste stad en dorp van Nederland 2010. De prijsuitreiking van de nationale groencompetitie vindt plaats op woensdag 10 november in de Stadschouwburg in Vlaardingen. Voorafgaand aan de prijsuitreiking heeft een symposium plaats met het thema “Groen en gezondheid”.  
 Entente Florale 2010

Deelnemers 2010


In de nationale groene competitie Entente Florale gaan de volgende gemeenten de strijd aan om het Goud en dat zijn vanzelfsprekend niet de minsten op groengebied: In de categorie Steden: Deventer, Ede,  Eindhoven, Heerhugowaard en Nijmegen. In de categorie Kleine steden en dorpen (tot 15.000 inwoners) zijn dat Bladel, Broek in Waterland (Gemeente Waterland), Elburg en Joure (gemeente Skarsterlân).

Symposium “Groen en Gezondheid”


Het symposium “Groen en Gezondheid” richt zich op overheid, bouwwereld en gezondheidszorg en is zeker ook interessant voor de producenten van het groen en hen die zich bezig houden met ontwerp, aanleg en onderhoud. Dagvoorzitter is Simone van Trier, die ook vorig jaar het Entente Florale symposium voortreffelijk leidde.  

Vitamine G


Steeds meer wetenschappers in binnen- en buitenland wijzen op de belangrijke relatie tussen de aanwezigheid van groen in de directe leefomgeving en de gezondheid van de inwoners. Zo wordt uit het onderzoek Vitamine G van Jolanda Maas ondermeer duidelijk dat mensen die in een groene woonomgeving leven, gezonder zijn en minder gestrest. Daarnaast nodigt een groene omgeving uit tot bewegen, belangrijk bij bestrijding van overgewicht. Vooroplopende ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen passen het “healing environment” concept toe, waarin het groen een belangrijke rol speelt. Onderzoeken tonen namelijk aan dat medicijngebruik vermindert en de verblijfsduur wordt bekort,  indien patiënten uitzicht hebben op en zich kunnen ontspannen in het groen.