Europaplein Renkum wordt groene oase

donderdag 16 december 2010
timer 2 min
Ruim vijftig belangstellenden woonden de presentatie bij van het eindontwerp Europaplein in Renkum. Het ontwerp werd na de uiteenzetting met enthousiasme ontvangen. Het uiteindelijke ontwerp is het zogeheten 'hofjesmodel'.
Europaplein Renkum wordt groene oase



Stenen woestijn wordt groene oase


Het plan liet zien dat de huidige 'stenen woestijn' veranderd zou kunnen worden in een groene oase met diverse functionele plekken. Een locatie, die het verlangen van Renkumers naar een sfeervolle ontmoetingsplaats, vervult. De werkgroep Europaplein is nu bijna een jaar bezig met de realisatie van het plan.

Participatie


Eerder dit jaar werd een succesvolle ontwerpmiddag en -avond georganiseerd voor kinderen en volwassenen om samen ideeën te bedenken voor een nieuwe invulling van het plein. Er werd samenwerking gezocht met Inge Kersten en Jorrit Noordhuizen; landschapsarchitecten van de Wageningse Universiteit en Researchcentrum en de WUR wetenschapswinkel. In juni werden er een aantal schetsen ter beoordeling aan de bewoners getoond. ,,We kregen stevige reacties. Er bleek een sterke voorkeur voor een plein dat dicht bij de mensen staat. De enorme betrokkenheid heeft ons geïnspireerd\", vertelde Inge.


'Hofjesmodel'


Het uiteindelijke ontwerp is het zogeheten 'hofjesmodel'. Het huidige speelveld voor de bibliotheek wordt groter en gescheiden van de ruimte naast de bibliotheek door een kraag van bomen. Het monument zou een plaats kunnen krijgen in een met zitrand omzoomde bloemenbak zodat er een waardige herdenkingsplek ontstaat. In een ander 'hofje' kan een waterpartij komen. Ook deze omzoomd door een zitrand. Een ontmoetingsplaats met zitbanken, een veldje waar bijvoorbeeld een toneel of muziektent geplaatst kan worden en dat alles onder een groen loofdak.


UItvoering en begroting


Het plan kan uitgevoerd worden in fasen. De eerste fase: het toevoegen van twintig bomen aan het bestaande groen, opruimen van muren, toevoegen van gras, repareren stukken bestrating en toevoeging van zitranden wordt begroot op € 100.000. De uitvoering van het gehele plan wordt geraamd op € 350.000. De Werkgroep Europaplein stelde: \"We beseffen goed dat er niet morgen al zo een bedrag op tafel ligt. Maar we gaan op zoek naar mogelijkheden om geld bijeen te brengen. Wij gaan verder. Als niemand iets doet blijft het één grote, grijze bende.\" Het plan wordt op 7 januari 2011 aangeboden aan wethouder Weeda.