Experiment Publieke ruimte

dinsdag 13 april 2010
timer 2 min
van start De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en experimentpartners zijn officieel gestart met het driejarige experiment Publieke ruimte. Iedere deelnemer presenteerde een publieke ruimte en de problemen aldaar. 
Experiment Publieke ruimte



Uiteenlopende locaties


De experimentpartners zijn vooral gemeenten en corporaties. De ingediende locaties staan model voor veel meer publieke ruimten in Nederland. De geselecteerde locaties zijn divers: van Vinexgebied Ypenburg tot de grootstedelijke Grote Markt in Groningen; van groeikern Heerhugowaard tot de dorpskern van Overdinkel. Ook parken en groenstroken maken deel uit van het programma.


Aanpak publieke ruimte


Ieder presenteerde zijn of haar publieke ruimte en de problemen aldaar. Dat gaf een goed beeld van de publieke ruimte in Nederland en de noodzaak van de aanpak. De opgave blijkt complex. Hoe geef je als gemeente of corporatie een impuls aan de publieke ruimte? Van wie is de publieke ruimte? Hoe kun je balanceren tussen de ambitie en middelen?

Uitdagingen


Sommige locaties bleken anoniem, onveilig en verloederd. Maar ook onverkoopbare woningen en onverhuurbare winkelruimten geven problemen. Ook blijken er groene ruimten te zijn met een enorme recreatieve potentie, die niet gebruikt worden. En hoe krijg je een prettige plek om te verblijven als er een drukke verkeersader door het gebied loopt? Kortom: voor het publiekeruimteteam van de SEV uitdagingen genoeg.

Advies per locatie


Dit voor- en najaar bezoekt het publiekeruimteteam van de SEV een aantal locaties. Met professionals uit verschillende disciplines, reizen de SEV (Radboud Engbersen en Hanneke Schreuders) en Atelier Kempe Thill (Oliver Thill en Ruud Smeelen) het land door om de locaties te bestuderen. De experimentlocaties krijgen een advies op maat. De SEV werkt toe naar een publicatie met daarin lessen voor deze locaties die model staan voor veel meer locaties in Nederland. Hoe lees en begrijp je deze locaties, en hoe pak je ze aan?

Meer informatie op www.sev.nl/publiekeruimte