Factsheets LED en Duurzaam Inkopen

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
Factsheets LED-oplossingen en Duurzaam Inkopen OVL Agentschap NL ontwikkelde 2 nieuwe factsheets: LED-oplossingen voor openbare verlichting en Duurzaam inkopen van openbare verlichting. Behalve de nieuwe factsheets biedt Agentschap NL de aankomende maanden ook workshops op beide gebieden.
Factsheets LED en Duurzaam Inkopen


Factsheet LED-oplossingen OVL


Uit evaluatie en onderzoek van Agentschap NL blijkt dat LED prima bruikbaar is voor OVL, als er maar goed naar de aandachtspunten gekeken wordt. Agentschap NL en VNG adviseren gemeenten dan ook om meer (proef)projecten met LED uit te voeren, om daarmee zelf ervaring op te doen en om toepassing van deze veelbelovende technologie te versnellen. Het is wel van belang dat de lichtontwerpen voldoen aan de door de gemeenten te stellen verlichtingseisen en dat er met ervaren en betrouwbare leveranciers wordt gewerkt. Te begeleiding van LED-projecten is er nu de nieuwe LED-factsheet.


Workshop LED


Agentschap NL organiseert de komende maanden gratis workshops Stand der techniek LED in OVL. Volgens onderzoeken van Agentschap NL is LED-verlichting een techniek die de potentie heeft om in de openbare verlichting veel energiebesparing op te leveren. Samen met 25 gemeenten en de VNG voerde Agentschap NL de afgelopen jaren 40 pilot-projecten met LED uit. In de workshop worden de ervaringen die tijdens de pilot-projecten naar voren zijn gekomen, gepresenteerd. Ook wordt stil gestaan bij de aandachtspunten die van belang zijn voor gemeenten en provincies die van start willen gaan met LED-verlichting.

Factsheet Duurzaam inkopen Openbare verlichting


De ambitie van de rijksoverheid is om vanaf 2010 bij al haar inkopen duurzaamheid als criterium mee te nemen; voor provincies en waterschappen is dit 50 procent, voor gemeenten 75 procent. Alle partijen streven naar 100 procent in 2015. Om de doelstellingen te bereiken zijn duurzaamheidcriteria ontwikkeld. De factsheet Duurzaam inkopen van openbare verlichting is een samenvatting van het uitgebreide criteriadocument voor openbare verlichting.

Workshop Duurzaam inkopen OVL


Agentschap NL organiseert de komende maanden gratis workshops Duurzaam inkopen OVL. Enkele jaren geLEDen zijn er afspraken gemaakt tussen de rijksoverheid, provincies en gemeenten om het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de overheid zo duurzaam mogelijk te maken. Om het gemeenten en provincies gemakkelijk te maken, zijn er criteria voor duurzaam inkopen opgesteld. Sinds dit jaar zijn ook de criteria voor openbare verlichting vastgesteld.

Wat houden de criteria voor duurzaam inkopen op gebied van openbare verlichting in? Op welke wijze en wanneer ga je hier als gemeente of provincie mee om? Hoe zijn de ervaringen met de toepasbaarheid van de criteria? Deze vragen – en nog veel meer – worden beantwoord tijdens enkele workshops, die door het programma Duurzaam Inkopen van Agentschap NL en de Taskforce Verlichting gezamenlijk worden aangeboden.

Download factsheet LED-oplossingen in openbare verlichting.
Download factsheet Duurzaam inkopen in openbare verlichting.
Download Cirteriadocument Duurzaam inkopen openbare verlichting.

Om u aan te melden voor één van de workshops, klik hier.