Geel of wit licht? Buurtonderzoek Dordrecht

maandag 11 oktober 2010
timer 2 min
Geel of wit licht? Dordrecht hield buurtonderzoek De gemeente Dordrecht is in 2009 op de Stadspolderring twee proeven gestart met gele en witte, dimbare straatverlichting. Doel was om verkeersveiligheid en sociale veiligheid te combineren met energiebesparende verlichting. Recent heeft de evaluatie van het buurtonderzoek plaatsgevonden.
Geel of wit licht? Buurtonderzoek Dordrecht


Aanleiding en doel


Aanleiding voor de proeven waren de steeds groter wordende verantwoordelijkheid van de gemeentelijke wegbeheerder op het gebied van sociale veiligheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid, maar ook de strenge landelijke energiebesparingdoelstellingen die voor alle Nederlandse gemeenten zijn ingevoerd. Met de proef wilde Dordrecht een manier vinden om lichthinder voor weggebruikers te beperken en energiezuinige verlichting toe te passen, goed gelet op de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid van de burgers.


De proeven


De verlichting op de Stadpolderring zijn verschillend voor het zuidelijke en het noordelijke deel van de straat. In het noordelijke deel wordt het ‘gewone’ goud-gele licht in de nachtelijke uren gedimd. In het zuidelijke deel is nieuw energiezuinig wit licht geplaatst dat ook in de nachtelijke uren wordt gedimd. In opdracht van de gemeente Dordrecht heeft  
het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) een onderzoek uitgevoerd onder de bewoners in de directe omgeving van de straat.


Centrale vragen


Wat vonden omwonenden en weggebruikers van de verlichting? In het buurtonderzoek van OCD reageerden 302 van de 641 omwonenden, een respons van 47%. De respondenten hebben de volgende vragen beantwoord:

1.    Hoe tevreden zijn de bewoners over het lichtniveau en de kleur van het licht in de oude en in de nieuwe situatie?
2.    Wat betekent de verandering van de openbare verlichting voor de ervaren verkeersveiligheid en de ervaren sociale veiligheid?


Wit licht heeft voorkeur


De bewoners en omwonenden van de Stadspolderring kiezen voor het witte licht. Ook over het gedimde witte licht is de meerderheid tevreden. Bij het witte licht voelen bewoners zich veiliger, op het gebied van sociale veiligheid en in het verkeer. De proef langs leverde een energiebesparing van 60% op.

Download hier de hele evaluatie van het onderzoek.