Gelderland start ‘Cool Nature’ speelprojecten

dinsdag 29 september 2009
timer 5 min
Vanuit het Gelders Klimaatprogramma ‘Aanpakken & Aanpassen’ is deze maand het project ‘Cool Nature’ van start gegaan. Op diverse plaatsen in Gelderland komen locaties waar de jeugd op natuurlijke plekken kan ravotten.
Gelderland start ‘Cool Nature’ speelprojecten

\"\"

Gelderland start ‘Cool Nature’ speelprojecten

Gelderland start ‘Cool Nature’ speelprojecten Vanuit het Gelders Klimaatprogramma ‘Aanpakken & Aanpassen’ is deze maand het project ‘Cool Nature’ van start gegaan. Op diverse plaatsen in Gelderland komen locaties waar de jeugd op natuurlijke plekken kan ravotten.

Arnhem en Wijchen krijgen de eerste nieuwe speelplekken. Het Cool Nature project geeft uitvoering aan provinciale doelen uit uiteenlopende beleidsvelden, zoals klimaatadaptatie, het groenblauwe netwerk, de leefbaarheid van wijken, maatschappelijke participatie en bewegen en gezondheid.

Speelgoed en lesmateriaal


Projectleider Annika van Dijk legt uit dat Cool Nature afwijkt van de gebruikelijke speelplekken. “Er zijn geen schommels en glijbanen en er liggen geen tegels. De bedoeling is juist dat de kinderen natuurlijke materialen gebruiken, zoals takken, zand en water. Dat prikkelt ze meer om te ontdekken en uitdagingen te zoeken.” Naast spelen is voor de provincie leren en onderwijs belangrijk. De locaties hebben bijvoorbeeld een zitring van natuurlijke materialen, waar een leraar in de open lucht zijn klas les kan geven. Gemeenten kunnen voor lessen en andere activiteiten samenwerken met organisaties zoals de Natuur en Milieu Educatiecentra. De planning is dat volgend jaar minstens twee locaties open gaan.
 


Subsidiëring


Bij het realiseren van Cool Nature-plekken biedt de provincie financiële ondersteuning aan in de vorm van subsidies. Om voor subsidie in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:
  • de locatie is aaneengesloten en 2 tot 5 ha groot
  • de locatie is geschikt voor diverse leeftijdsgroepen
  • de inrichting sluit aan bij de natuurlijke omgeving, stimuleert tot bewegen, bevat een diversiteit aan ontdekkings- en  verkenningsmogelijkheden en een hoog gehalte aan spelaanleiding voor zelf te creëren spel
  • de locatie is gelegen in of in de nabijheid van de bebouwde kom

De subsidie bedraagt voor de proces- en ontwerpkosten ten hoogste 85% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 20.000 en voor de uitvoeringskosten ten hoogste 50% tot een maximum van €70.000. Daarbij geldt dat uren van de aanvrager alleen subsidiabel zijn voor zover die worden ingezet voor ontwerp en overleg met en begeleiding van externe partijen, niet zijnde de provincie als subsidieverlener.

Wie het eerst komt


In de subsidieaanvraag dienen zowel de proces- en ontwerpkosten als de geschatte uitvoeringskosten aangeven te zijn. Voor ongeveer 1 juli 2010 moet duidelijk zijn of met de uitvoering gestart kan worden. De subsidieformulieren zijn verkrijgbaar via de aangegeven contactinformatie. Voor het realiseren van Cool Nature-plekken is in totaal € 850.000,-- aan subsidiegelden beschikbaar. De toekenning van de subsidies verloopt volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Hierbij is de datum waarop de aanvraag, volledig en correct, binnenkomt bij de provincie bepalend.

Ondersteuning


Bij het ontwikkelen en ontwerpen van een Cool Nature-plek biedt de provincie naast subsidie ook ondersteuning aan bij het opzetten van het proces met bewoners, het maken van een ontwerp of zaken zoals het voorbereiden van een bewonersavond of het maken van lesbrieven. Deze ondersteuning wordt verzorgd door Bureau Niche. Per project zijn ongeveer twee adviesdagen beschikbaar. Van Dijk: “Daarnaast kijk ik samen met gemeenten naar een geschikte locatie. Op hun beurt worden gemeenten geacht een projectleider beschikbaar stellen, een ontwerp te maken samen met de kinderen die de locatie gaan gebruiken en voor het onderhoud te zorgen.”

Excursie Community of Practice


Op 2 oktober 2009 staat een excursie voor beheerders gepland in het kader van de Community of Practice van Cool Nature. Op deze dag zal aan de hand van een bepaald thema informatie verstrekt worden en zullen ervaringen worden uitgewisseld. Aan de exacte samenstelling van het programma wordt nog gewerkt. Van iedere gemeente kunnen ongeveer drie personen deelnemen aan de excursie, in overleg kunnen dit er meer zijn. Tegen het einde van het jaar staat de tweede bijeenkomst van de Community of Practice gepland. De datum voor deze tweede bijeenkomst volgt zo snel mogelijk.

Communicatie


In het najaar van 2009 zal de visuele identiteit en het logo voor Cool Nature zijn ontwikkeld. In september/oktober 2009 komt er een eigen pagina binnen de provinciale website met algemene informatie over Cool Nature. Daarnaast is het de bedoeling dat er vanaf november een uitgebreidere website beschikbaar komt. Gemeentes en andere terreineigenaren die meewerken aan het project zullen gevraagd worden om informatie aan te leveren voor deze website. Het is de bedoeling dat deze website een forum zal vormen voor het uitwisselen van ervaringen.

Cool Nature element


In het najaar van 2009 komt een ontwerp beschikbaar voor een bespeelbaar en bruikbaar Cool Nature element. Hoe dit ontwerp eruit gaat zien is nog onbekend, maar te denken valt aan een totempaal, bankje of toegangspoort. Het element moet in de omgeving passen en herkenbaar zijn als Cool Nature. Een belangrijk vereiste voor het element is dat het uiterst bruikbaar is en een duidelijke functie heeft. Ideeën voor dit element kunnen worden gepresenteerd aan Annika van Dijk.

Meer informatie

Annika van Dijk
Telefoon: 06-20212074
E-mail: a.van.dijk1@prv.gelderland.nl 

Terug naar overzicht >>>