Geluidswanden van gerecycled kunststof

maandag 4 juli 2005
timer 3 min
Geluidswanden van gerecycled kunststof Lankhorst Recycling was het eerste bedrijf dat uit kunststofrecyclaat eindproducten maakte. Onder de merknaam KLP® (Kunststof Lankhorst Product) wordt een brede waaier van artikelen geproduceerd: van diamantkop-paal...  
Geluidswanden van gerecycled kunststof

 

Geluidswanden van gerecycled kunststof

Geluidswanden van gerecycled kunststof

Lankhorst Recycling was het eerste bedrijf dat uit kunststofrecyclaat eindproducten maakte. Onder de merknaam KLP® (Kunststof Lankhorst Product) wordt een brede waaier van artikelen geproduceerd: van diamantkop-paal tot remmingswerken voor de waterbouw, van hekwerken tot speeltoestellen en straatmeubilair.

getTitle(); ?> Afhankelijk van de gewenste toepassing en de daarvoor noodzakelijke materiaaleigenschappen, werden een aantal specifieke soorten KLP® ontwikkeld. Het recyclen van kunststof materiaal had bij Lankhorst een bescheiden begin in de jaren 70 als min of meer voor de hand liggend uitvloeisel van de fabricage van touw.

Meer dan 1,5 eeuw lang (sinds 1803) worden bij Lankhorst allerlei soorten en typen touw gemaakt met gebruikmaking van natuurlijke grondmaterialen. Sinds de 60-ger jaren worden in die touwproductie meer en meer synthetische garens toegepast, waarbij echter nogal wat onbruikbaar afval ontstond. In eigen huis werd toen een technisch procédé ontwikkeld om van dat kunststof restmateriaal producten als bijvoorbeeld de eerder genoemde bekende vierkante paaltjes te maken. In de loop der tijd werd de productie van gerecyclede producten steeds groter. De aanvoer van grondstof uit de eigen fabriek werd daarvoor te klein en werd aangevuld met polyethyleen en polypropeen materiaal, dat elders werd ingekocht.

Het materiaal gerecycled kunststof heeft vrijwel alle voordelen van hout, maar mist daarnaast veel van de nadelen. Het rot niet, is ijzersterk, heeft geen knoesten en is splintervrij. Het materiaal laat zich eenvoudig zagen, boren, spijkeren, nieten en schroeven. Bovendien heeft het een 10 maal langere levensduur dan hout. Een nieuwe ontwikkeling bij Lankhorst is dat het gerecycled kunststof nu ook gewapend kan worden, net als beton. De daartoe geplaatste stalen staven in de kunststof maken het o.m. mogelijk dat bij bruggen en steigers veel grotere overspanningen kunnen worden geconstrueerd Gerecycled kunststof waaraan geen (kleur) stoffen zijn toegevoegd, heeft een donkerbruin tot zwarte kleur die echter qua tint sterk kan wisselen.

Afhankelijk van het gebruikte kunststof krijgt het eindproduct een lichter of donkerder uiterlijk Door tijdens het recycling proces kleurstoffen toe te voegen, wordt een door en door gekleurd materiaal verkregen. Dankzij die techniek kan elke gewenste kleur aan het gerecyclede eindproduct worden gegeven Vorig jaar schreef Lankhorst., in samenwerking met Keunstwurk, een prijsvraag uit met de volgende opdracht: ‘bedenk een product van gerecycled kunststof, dat met de huidige know-how die Lankhorst in huis heeft, geproduceerd kan worden…’.

Daar kwamen een aantal interessante ontwerpen uit, waaronder de ‘kleurige esthetische geluidswanden’, naar een idee van de designbureaus Focus in samenwerking met DOPPA, beide uit Groningen Het betreft hier een flexibel systeem van geluidswanden voor permanent of tijdelijk gebruik, dat eenvoudig is op te bouwen uit koppelbare panelen van gerecycled kunststof in verschillende kleuren, gemonteerd aan verzinkte staanders. De panelen hebben een in de breedte gegolfde vorm meegekregen, hetgeen het probleem van krimpen een uitzetten gemakkelijk oplosbaar maakt. De wanden reduceren het lawaai van het verkeer door een combinatie van absorptie en reflectie. Dit ontwerp onderscheidt zich van bestaande geluidswanden ‘door zijn onbeperkte esthetische mogelijkheden in vorm en kleur’.

Provincies, gemeenten en landschapsarchitecten hebben zo de mogelijkheid om tegen beperkte kosten een kleurige eigen identiteit te realiseren voor uiteenlopende locaties. Focus: ‘Deze geluidswanden kunnen bogen op een grote duurzaamheid, hebben weinig onderhoud nodig, zijn vandalismebestendig en nemen slechts een gering grondoppervlak in beslag’

Terug naar overzicht >>>