Gemeente Katwijk stimuleert geveltuinen

maandag 2 mei 2011
timer 2 min
De gemeente Katwijk hecht veel waarde aan een groene leefomgeving en heeft om die reden het geveltuinenbeleidsplan vastgesteld. Inwoners met een woning zonder voortuin kunnen een aanvraag doen voor een geveltuin, een kleine tuin direct tegen de gevel van een woning. 
Gemeente Katwijk stimuleert geveltuinen


Toch groen bij ruimtegebrek


In sommige straten in Katwijk is er weinig ruimte voor openbaar groen waardoor straten kaal kunnen ogen. Geveltuinen kunnen in deze gebieden een goede oplossing zijn omdat ze weinig ruimte in beslag nemen en toch zorgen voor meer groen in de wijk. De geveltuin bestaat uit een strook van maximaal anderhalve stoeptegel. Andere voorwaarden zijn te vinden in het aanvraagformulier.

Kwaliteit van leefomgeving


Door het toestaan van geveltuinen wil de gemeente een bijdrage leveren aan de verbetering en verfraaiing van de leefomgeving. Wethouder Gerard Mostert is erg enthousiast over het beleid. “Geveltuinen verbeteren de kwaliteit van de leefomgeving en zijn goed voor mens en dier”, aldus Mostert. “De tuintjes brengen kleur in het straatbeeld en trekken vogels en vlinders aan.”


Informatie


Inwoners die geïnteresseerd zijn in een geveltuin, kunnen een aanvraagformulier afhalen op het gemeentehuis of downloaden via www.katwijk.nl. De eerste tien aanmelders krijgen een leuke attentie om de geveltuin te onderhouden. Het geveltuinenbeleidsplan is een uitwerking van het Groenbeleidsplan 2009-2019.