Gemeenten doven één uur het licht

woensdag 24 maart 2010
timer 3 min
Acht Nederlandse gemeenten nemen deel aan Earth Hour 2010, een actie georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds waarbij op zaterdag 27 maart a.s. wereldwijd zoveel mogelijk verlichting wordt uitgeschakeld.
Gemeenten doven één uur het licht

Gemeenten doven één uur het licht

Acht Nederlandse gemeenten nemen deel aan Earth Hour 2010, een actie georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds waarbij op zaterdag 27 maart a.s. wereldwijd zoveel mogelijk verlichting wordt uitgeschakeld.

Nederlandse bijdrage


Met de actie wil het Wereld Natuur Fonds aandacht te vragen voor bescherming van het klimaat en de natuur op aarde. Tot nu toe hebben de gemeenten Schijndel, Rotterdam, Den Haag, Vlaardingen, Amsterdam, Olen, Veldhoven en Uden zich ingeschreven op de website van Earth Hour. Om 20.30h Nederlandse tijd zullen particulieren, bedrijven en overheden over de hele wereld een uur lang de lichten doven. Naast de gemeenten hebben tot nu toe 2179 individuen, 18 horeca-uitbaters en 58 bedrijven zich opgegeven. WNF Nederland roept deelnemers op om lampen en elektrische apparaten al eerder of later uit te doen, om eventuele onverwachte pieken of dalen in het elektriciteitsgebruik te voorkomen.

Deelnemende gemeenten


Schijndel heeft toegezegd de aanlichting van openbare gebouwen, fonteinen en monumenten te doven. Rotterdam dooft de lichten van het stadhuis een uur lang vanaf 20.30 uur. De installatie die de grote kerk in Den Haag aanlicht zal die avond worden uitgeschakeld, net zoals de verlichting van de Grote kerk en het Stadhuis in Vlaardingen. Amsterdam verduistert alle gemeentelijke gebouwen. Olen dooft om 20.30 uur de accentverlichting van het sociaal huis, het gemeentehuis, de kerken en verschillende monumenten. Ook de lichten van de gemeentelijke gebouwen in Veldhoven worden, waar mogelijk, uitgedaan. De gemeente Uden heeft uitgesproken de verlichting van het gemeentehuis te zullen doven.

De straatverlichting in de acht gemeenten zal blijven branden. Alle gemeenten roepen inwoners en bedrijven op hun voorbeeld te volgen. Om de oproep kracht bij te zetten geven alle gemeenten via diverse media aandacht aan de actie.

Earth Hour


Earth Hour begon in 2007 als lokaal initiatief van WWF in Australië. In drie jaar tijd is de actie uitgegroeid tot een wereldwijde demonstratie van burgers, gemeenten en bedrijven die hun zorg willen uiten over de verslechtering van klimaat en milieu. Vorig jaar deed bijna een miljard mensen mee in 88 landen. Nu is al in meer dan 100 landen deelname bevestigd. Bekende gebouwen en monumenten waar het licht uit gaat zijn onder meer het hoogste gebouw ter wereld (Burj Khalifa) in Dubai, de Eiffeltoren, der Brandenburger Tor, het Hiroshima-monument, the Empire State Building, de piramide van Gizeh en de Acropolis.