Haarlemse stadswandeling voor blinden en slechtzienden

vrijdag 31 januari 2020
timer 3 min
De Gemeente Haarlem heeft een stadswandeling ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Via een reliëfkaart en QR-codes kan de route worden gevoeld en locatiebeschrijvingen zijn via de telefoon te beluisteren. De stadswandeling komt voort uit het jaar van de toegankelijkheid in Haarlem.

Dankzij de reliëfkaart kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig de stadswandeling maken. En dat is bijzonder, weet de slechtziende en initiatiefnemer van de stadwandeling Dominieke Bos uit Heemstede. “Mijn grote hobby is stadswandelingen maken. Dan ben ik deels afhankelijk van mijn man. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe een gebouw eruit ziet. Of hij maakt een foto en vertelt de rest thuis. Ik wist dat er reliëfkaarten bestaan van een aantal grote steden in Nederland. Zo is mijn idee ontstaan voor een Haarlemse stadswandeling met reliëfkaart.” 

'Hoe snel wil je me dood hebben'

“Ik heb nagedacht wat we over welke gebouwen in Haarlem vertellen. Een deel historie en een deel uiterlijke beschrijving. Best lastig om te kiezen welke details je wel en niet vertelt”, aldus Sandra Buisman, procesmanager ontwikkelprojecten van de gemeente Haarlem. “Vervolgens heb ik teksten geschreven en een looproute gemaakt.” De kaarten en audio zijn gemaakt door Dedicon, een bedrijf gespecialiseerd in toegankelijke informatie voor mensen met een leesbeperking. Bos: “Toen ik de opzet van de route zag zei ik; ‘Hoe snel wil je me dood hebben?’ Bij de Stadsschouwburg de Wilhelminastraat oversteken kan namelijk niet. Die verkeerslichten hebben geen rateltikker. En de Kleine Houtstraat oversteken bij de Gedempte Oude Gracht kan ook niet.” Buisman: “Daar dacht ik als ziende niet meteen aan. Ik ging gewoon uit van de kortste route.”

Bij de VVV op de Grote Markt kunnen geïnteresseerden negen routekaarten lenen. Buisman: “De borg is 50 euro. Dat is best veel, maar de kosten voor vervanging zijn ook hoog.” Op de ene kant van de routekaart staat de reliëfkaart en op de andere kant QR-codes. Die scan je met je telefoon en een beeldbeschrijver vertelt over de locatie. “Details die wij niet kunnen zien”, legt Bos uit. “Zoals de vorm van een gebouw of de afbeelding in het glas-in-lood van de kerk.” 

Jaar van de Toegankelijkheid

De stadswandeling voor blinden en slechtzienden komt voort uit het Jaar van de Toegankelijkheid in Haarlem (2018). In dat kader had de gemeente geld gereserveerd voor initiatieven die de stad toegankelijker maken. Sinds 30 januari is de stadswandeling ‘officieel’. Wethouder Marie-Thérèse Meijs zei tijdens de onthulling: “Deze bijzondere plattegrond maakt onze stad ook voor mensen met een visuele beperking weer een stukje toegankelijker. En dat is wat we willen: een toegankelijke stad waar alle Haarlemmers mee kunnen doen.”