Herstel stiltegebied Brediuspark Woerden

donderdag 23 september 2010
timer 3 min
Herstel stiltegebied Brediuspark Woerden Voor het onderhoud en behoud van het Brediuspark in Woerden is een beheerplan opgesteld door het college. Binnenkort starten de eerste werkzaamheden die in dit beheerplan zijn opgenomen, namelijk het in ere herstellen van de eikenlaan in het stiltegebied.
Herstel stiltegebied Brediuspark Woerden


Planmatig beheer openbare ruimte


De gemeente Woerden is verantwoordelijk voor de inrichting, aanleg, beheer en het onderhoud van het groen in de openbare ruimte. Hier wordt planmatig mee omgegaan, wat is vastgelegd in het ‘Integraal Beleid Openbare Ruimte’, afgekort IBOR. Hierin zijn de kwaliteitsniveaus opgenomen die de gemeente nastreeft bij behoud en onderhoud van bijvoorbeeld openbaar groen. Het beheerplan Brediuspark is opgesteld volgens de nieuwe richtlijnen die de gemeente heeft vastgesteld rond het beheer van de openbare ruimte.


Beheerplan Brediuspark


Met alle bij het Brediuspark betrokken partijen – die zitting hadden in een klankbordgroep - is uitgebreid van gedachten gewisseld over het behoud en onderhoud van het park. In de klankbordgroep zaten o.a. vertegenwoordigers van de kerngroep Bredius en de IVN. Bij het opstellen van het beheerplan is naast het feitelijk behoud en onderhoud, ook gekeken naar de mogelijkheden en draagkracht van het park bij evenementen, sport- en spelactiviteiten.


Herstel eikenlaan stiltegebied Brediuspark


Het stiltegebied is een plek binnen het Brediuspark waar jonge basischoolleerlingen - onder begeleiding van vrijwilligers van NME en IVN - kunnen kennismaken met de natuur. Helaas is dit stukje van het park al geruime tijd afgesloten voor het (jonge) publiek vanwege gevaar voor vallende takken in de eikenlaan, de toegang tot het stiltegebied. De gemeente start eind september met groot onderhoud om aan deze onveilige situatie een einde te maken. De werkzaamheden zullen naar verwachting - afhankelijk van het weer - twee weken in beslag nemen. Het onderhoudsplan van het eikenlaan is in overleg met de IVN tot stand gekomen en past binnen het beheerplan Brediuspark


Ruimte en structuur


De werkzaamheden aan de eikenlaan moeten de structuur van de laan weer zichtbaar maken en de boomkronen in goede staat terug brengen. Het werk bestaat met name uit het vellen van enkele minder waardevolle bomen, zodat de aanwezige bijzondere bomen meer licht en lucht krijgen. Ook het afzetten van hakhout en vormsnoei van de boomkronen vinden plaats. Van het verwijderde hout worden rillen (takmuurtjes waarin dieren kunnen schuilen) en insectenmuren gemaakt.


Behoud van woonkwaliteit


Titia Cnossen, wethouder Beheer openbare ruimte is tevreden met het beheerplan Brediuspark: “Ik vind het belangrijk om het groen in de woonomgeving op een goede manier op peil te houden. Openbaar groen in de leefomgeving heeft grote invloed op de ervaren woonkwaliteit. Het Brediuspark is het grootste stuk openbaar groen dat we hebben binnen de gemeente Woerden. Een prachtige plek om tot rust te komen, midden in de drukte van de stad. Het is een landschap dat stad en natuur met elkaar verbindt, Het is belangrijk om dit te behouden voor alle inwoners van Woerden, jong en oud. Met het beheerplan Brediuspark leggen we dit behoud voor langere termijn vast.”