Het Gowthorpeplein in Barneveld

vrijdag 15 januari 2010
timer 3 min
Onlangs heeft de gemeente Barneveld de werkzaamheden op het Gowthorpeplein afgerond. Dit parkeerterrein met omliggend gebied is opnieuw integraal ingericht.
Het Gowthorpeplein in Barneveld {igallery 4}

Het Gowthorpeplein in Barneveld

Onlangs heeft de gemeente Barneveld de werkzaamheden op het Gowthorpeplein afgerond. Dit parkeerterrein met omliggend gebied is opnieuw integraal ingericht.

Noodzakelijke herontwikkeling


De herontwikkeling van het Gowthorpeplein had twee redenen. Allereerst wilde de gemeente automobilisten de mogelijkheid bieden om achteraf het parkeergeld te betalen in plaats van vooraf. Daarnaast liggen er plannen om de wekelijkse markt vanaf de huidige locatie in de Kapteijnstraat verhuizen naar het nieuwe plein. Voor de realisatie van beide plannen waren behalve een nieuwe inrichting tevens nieuwe voorzieningen nodig voor water en elektriciteit.

Ontwerp en werkzaamheden
Aad Trompert uit Amersfoort maakte het ontwerp voor het nieuwe plein. Dit gebeurde in nauw overleg met omwonenden en ondernemers die aan het plein zijn gevestigd. Van het uiteindelijke ontwerp werd door SmitsRinsma een technisch ontwerp gemaakt, uitgewerkt tot aan het bestek. Liandyn maakte de berekeningen en het ontwerp voor de openbare verlichting van het plein en de omliggende straten.Van gelder uit Arnhem werd aangetrokken om de werkzaamheden te verrichten.

Inrichting en verlichting


Bij de herinrichting van het gebied is getracht met hergebruik van bestaande materialen te komen tot een zo sober en doelmatig mogelijke inrichting. De oude gebakken kleiformaten werden hergebruikt. De parkeerplaatsen werden met de betonnen Lavaro straatstenen van Struyk Verwo verhard. Voor de uitstraling van het plein is voor modern straatmeubilair gekozen. Zo leverde Grijsen de banken waarvoor zij al eerder een uniek ontwerp maakte voor gemeente Barneveld. Het design is een variatie van de Rendez-vous City bank. Daarnaast leverde Grijsen tevens de Constructo afvalbakken.

Om ook fietsen een plek te geven werden Tulip fietsenstandaards van Velopa toegepast. Aan de randen van het   plein zijn Neos schijnwerpers van Schréder Group geplaatst, de omliggende straten worden met Saffier armaturen verlicht. Uit ethetische overwegingen voor de omwonenden en ondernemers aan het plein, werd rondom een haag geplaatst van beuken. De boomroosters van type Dejo werden geleverd door Samson. Vanwege de geplande marktfunctie besloot de gemeente een openbare toiletvoorziening op het terrein te plaatsen. Zij koos voor het volautomatisch en zelfreinigende type L-200 van Cameleon Urban Products.
 

Voorzieningen


Tijdens de aanleg van het plein is al rekening gehouden met de noodzakelijke markt- en toiletvoorzieningen. Bij een dergelijk meerzijdig gebruik van een terrein dienen de water- en technische voorzieningen obstakelvrij te zijn. De gemeente Barneveld heeft PUTkast BV benaderd om dit deel van het project te verzorgen. PUTkast heeft hierbij nauw is samengewerkt met de civiele aannemer en de betrokken nutsbedrijven, wat leidde tot een integraal plan voor alle noodzakelijke voorzieningen.  Er werden vier PUTkasten model Markt gebruikt die rechtstreeks worden gevoed vanuit het elektriciteitsnet van Liander. Hiermee wordt optimaal ingespeeld op de gunstigste tariefstructuur. Naast het voorzien van stroom op de markt worden deze PUTkasten ook gebruikt voor het voeden van de parkeermeter, slagbomen en het toilet.

Een dergelijke meerzijdige aanpak is ook gerealiseerd bij de watervoorzieningen. Vanuit één van de PUTkasten model Watertap wordt ook het toilet gevoed. Naast het voorzien van de markt kunnen alle PUTkasten ook worden gebruikt tijdens evenementen. Alle technische voorzieningen worden multifunctioneel gebruikt hetgeen leidt tot een lagere investerings- en exploitatiekosten. Alle voorzieningen zijn, met een uitgebreide instructie op locatie, succesvol in gebruik genomen.

Terug naar overzicht >>>