Impuls openbare ruimte centrum Rotterdam

zaterdag 21 juni 2008
timer 3 min
Rotterdam heeft het nieuwe binnenstadsplan gelanceerd. Tegelijkertijd wordt de start gemaakt met de Visie Openbare Ruimte voor het centrum, die door OKRA en dS+V is gemaakt. De ambitieuze nieuwe plannen moeten ervoor zorgen dat het centrum een nieuwe slag maakt.
Impuls openbare ruimte centrum Rotterdam

\"\"

Impuls openbare ruimte centrum Rotterdam

Rotterdam heeft het nieuwe binnenstadsplan gelanceerd. Tegelijkertijd wordt de start gemaakt met de Visie Openbare Ruimte voor het centrum, die door OKRA en dS+V is gemaakt. De ambitieuze nieuwe plannen moeten ervoor zorgen dat het centrum een nieuwe slag maakt.

De dynamiek is de laatste jaren gericht op een toenemende verdichting met woningen en menging van functies. Langzaamaan komt het moment dat de verandering zich niet meer als bouwput voltrekt, maar als geleidelijke transformatie naar een modern stadscentrum van alle tijden. Kern van de opgave is om een aantrekkelijke openbare ruimte te maken, waarbij het gaat om meer dan een cosmetische operatie. Meer dan nu het geval is moet het centrum een bruisend stadshart zijn, waarbij de openbare ruimte ook ’s avonds levendig is.

Verbonden stad’ is het thema van de Visie Openbare Ruimte. De openbare ruimte moet een verbindende factor vormen tussen de verschillende brandpunten van activiteit in het Rotterdamse centrum. In het centrum wordt de voetganger de dominante verkeersstroom, niet meer de auto. De bereikbaarheid van het centrum wordt anders georganiseerd: een ‘park and walk’ systeem aan de rand van het centrum gekoppeld aan goede looproutes zorgt dat bezoekers binnen vijf minuten op hun bestemming kunnen zijn. Binnenstadsgarages worden bestemd voor mensen die in het centrum wonen en werken. De centrumboulevards worden ontlast en voor de voetganger veel beter oversteekbaar. Het parkeren op straat wordt verminderd zodat aantrekkelijke loop- en fietsroutes ontstaan. Oude, lange lijnen in de stad worden opgewaardeerd in het voetgangersnetwerk. Ze worden verbeterd tot aantrekkelijke loopverbindingen tussen gebieden, zoals stationsomgeving, kernwinkelgebied, uitgaansgebied en markt.

 

Het imago van de openbare ruimte in het Rotterdamse stadshart zal drastisch verbeteren. Een buitenruimte in het centrum met een internationale uitstraling maakt dat mensen meer dan nu al het geval is in het centrum willen wonen, werken en uitgaan. De Rotterdamse openbare ruimte wint aan kwaliteit door een groene stad te maken, met meer groene plekken en een grotere diversiteit aan plekken. Het rivierfront en het stadswater in het verlengde van de Rotte worden omgevormd tot recreatieve dragers. Meer differentiatie in openbare ruimtes ontstaat door het toevoegen van een scala aan groene hoven bij de woonomgeving, maken van groene plekken en het versterken van de groenstructuur. Ingezet wordt op een betere beeld- en gebruikskwaliteit, waarin rustpunten en groene plekken te vinden zijn. In dat kader is door OKRA de Centrumstijl ontwikkeld, een bouwdoos voor hoogwaardig straatmeubilair en verharding van natuursteen.

 

Het bestuur onderschrijft de ambities en stelt de middelen beschikbaar om een forse en langdurige kwaliteitsverbetering in gang te zetten. OKRA heeft hiertoe een handboek Centrumstijl gemaakt, dat een kader vormt voor de uitvoering. Op dit moment wordt de visie doorvertaald in inrichtingsplannen voor de openbare ruimte, zodat in 2009 ook daadwerkelijk de transformatie van de openbare ruimte in het centrum buiten zichtbaar wordt.

 

Terug naar overzicht >>>