Interactieve speeltuin van Simon van Anken wint Duurzaamheidsprijs

maandag 14 september 2009
timer 2 min
Hogeschool Rotterdam reikte vorige week een Duurzaamheidsprijs uit aan Simon van Anken voor zijn ontwerp van een duurzame speeltuin.
Interactieve speeltuin van Simon van Anken wint Duurzaamheidsprijs

\"\"

Interactieve speeltuin van Simon van Anken wint Duurzaamheidsprijs

Hogeschool Rotterdam reikte vorige week een Duurzaamheidsprijs uit aan Simon van Anken voor zijn ontwerp van een duurzame speeltuin.

Speeltuin van de toekomst


De student Industrieel Product Ontwerpen ontwierp het duurzame speelobject in opdracht van het in Amsterdam gevestigde ontwerpbureau Reggs. De Hogeschool beschrijft het ontwerp van Van Anken als ‘de speeltuin van de toekomst, door een geheel andere kijk op spelen’. Het speelobject is een interactief LED scherm met aanrakingsgevoelige sensoren, waarmee de spelers eenvoudige computerspellen kunnen spelen of digitaal kan worden getekend. De speeltuin die mechanisch met virtueel spelen combineert, verbindt zowel verschillende generaties (senioren en kinderen) als ook mensen met milieu. Het speelplezier moet leiden tot vitale mensen, meer sociale interactie en bewustwording van energieverbruik.

Digitale concurrentie


Taco Schmidt, design manager bij Reggs: “Op dit moment is de grootste concurrent van het buitenspelen de digitale wereld die kinderen binnenshuis via het internet wordt aangeboden. Om deze kinderen toch meer buiten te laten bewegen en plezier aan te bieden proberen we producten te ontwikkelen met een vergelijkbare digitale interactieve interface maar dan voor de buitenruimte en door de spelers zelf van energie voorzien.”

Energiebewust


De speelplaats is geheel zelfvoorzienend qua energieverbruik. De energie die nodig is voor het interactieve LED scherm wordt opgewekt door middel van vier steppers met ingebouwde generatoren die rondom het scherm staan opgesteld. Jop Timmers, sr. design consultant bij Reggs: “We proberen kinderen én volwassenen bewust te maken van het feit dat energie inspanning kost en opgewekt moet worden. In geval van dit toestel wordt dit bewustzijn gecreëerd door spelers zelf te laten bewegen om energie te genereren voor hun spel.”

Duurzaam


Het toestel voorziet niet alleen in zijn eigen energie, het is tevens geheel vervaardigd uit recyclebare materialen zoals FSC hout, glas en thermisch verzinkt staal. Het ontwerp past helemaal in de richtlijnen van Rotterdam. De Gemeente ondertekende onlangs het FSC-convenant en beloofde daarmee voor nieuwbouw en renovatie alleen FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Daarbij is de speelplaats door een slimme productopbouw vandalismebestendig en gemakkelijk te onderhouden, vereisten die iedere gemeente stelt aan speeltoestellen.

Bekijk hier een video over de speeltuin.

Terug naar overzicht >>>