Jan Wolkersspeeltuin in Amsterdam

vrijdag 19 maart 2010
timer 4 min
Jan Wolkersspeeltuin in versteend Amsterdam In stadsdeel Westerpark in Amsterdam is de Jan Wolkers speeltuin geopend, als eerbetoon aan de schrijver en kunstenaar die kinderen kennis liet maken met de schoonheid en curiositeiten van de natuur.
Jan Wolkersspeeltuin in Amsterdam

Jan Wolkersspeeltuin in versteend Amsterdam  

In stadsdeel Westerpark in Amsterdam is de Jan Wolkers speeltuin geopend, als eerbetoon aan de schrijver en kunstenaar die kinderen kennis liet maken met de schoonheid en curiositeiten van de natuur. Op de foto's is de huidige tuin te zien, die net is aangeplant. In juni, wanneer de tuin in bloei is, zal een uitgebreid artikel over de Jan Wolkersspeeltuin verschijnen in Straatbeeld magazine. 

Postuum eerbetoon


Wethouder Marijke Vos stelde €200.000 beschikbaar voor het postuum eerbetoon aan de schrijver die ooit vanuit zijn eigen achtertuin op Texel via een televisieprogramma kinderen de schoonheid van de natuur liet zien. De speeltuin ligt aan de Polanenstraat op het binnenterrein tussen de Zaanstraat en de Assendelftstraat. Karina Wolkers was bij de opening aanwezig om een kunstwerk uit de tuin van Jan Wolkers te onthullen. Wethouder Vos en stadsdeelbestuurder Rolf Steenwinkel hebben de speeltuin officieel geopend.

In sterk verstedelijkt gebied


Het idee voor de Jan Wolkers speeltuin kwam van de gemeenteraadsleden Barn Geurts en Marieke van Doorninck in 2007. Tijdens de uitwerking gaf Barn Geurts in een document over de voorwaarden en locatieselectie van de speeltuin, te kennen: “Wat voor ons belangrijk is, is dat de speelplek echt een groen en beetje ruig karakter krijgt, en dat hij komt op een plek waar de ruimte eromheen sterk verstedelijkt / versteend is. Een Jan Wolkers speeltuin in het Vondelpark heeft daarom niet onze voorkeur.”

Pilotproject Groen spelen binnen de ring


De speeltuin werd door Van Doorninck voorgesteld als een actieonderdeel in het project 'Lekker Leven, kinderen in een gezonde stad.' Met dit project wil Amsterdam de problematiek van ongezonde kinderen in stad aanpakken met het oog op gezonde eetgewoontes, speelgelegenheden en meer banden met de natuur. Aangezien Amsterdam binnen de ring slechts een zeer beperkt aantal groene speelplekken kent, en de Amsterdamse stadsdelen veelal onbekend zijn met de mogelijkheden om een speelplaats op een veilige en duurzame manier groen in te richten, nam de gemeenteraad het besluit om in samenwerking met een stadsdeel binnen de ring A10 een pilotproject te starten. De Jan Wolkersspeeltuin werd dit pilotproject. De speeltuin werd uiteindelijk gefinancierd door het stadsdeel Westerpark en de gemeente Amsterdam.


Ontwerp


De Jan Wolkersspeeltuin is ontworpen door Peter Ulle, stedenbouwkundig ontwerper bij stadsdeel Westerpark. Uitgangspunt van het ontwerp is dat kinderen geprikkeld worden en de natuur leren ontdekken. In een ruime hoek van de binnentuin aan de Polanenstraat zijn heuvels aangelegd. Kronkelige houten palen vormen klimtorens en kleine paadjes geven toegang tot de verschillende delen van de tuin. Op één van de heuvels is een waterval gemaakt waar de kinderen in kunnen spelen, want water was volgens Wolkers een unieke speelaanleiding voor kinderen. Zelf stelde hij ooit: “Het waterleven is voor een kind fantastisch. Je ziet kinderen altijd langs sloten lopen, salamanders vangen, kikkers, kikkervisjes. Dat is een enorme leerschool.” De aanleg is verzorgd door de firma Donkergroen.

Symposium Natuurspelen


De resultaten van het pilotproject moesten gecommuniceerd worden onder alle stadsdelen van Amsterdam. Mede daarom werd rondom de opening door de Dienst Ruimtelijke Ordening een symposium over Natuurspelen in de stad georganiseerd. Wethouder Marijke Vos sprak ontwerpers, beheerders en raadsleden van de stadsdelen toe en daagde hen uit om meer mogelijkheden voor natuurspelen te creëren in de stad. In workshops kwamen de praktische kanten van het ontwerp, de inrichting en het beheer aan bod.