Kindvriendelijk initiatief-verkiezing

donderdag 16 september 2010
timer 2 min
Verkiezing meest kind- en gezinsvriendelijke initiatief Het netwerk Child Friendly Cities van de VNG en het programmaministerie voor Jeugd en Gezin, roepen gemeenten, ouders, kinderen, jongeren en organisaties op om hun kind- en gezinsvriendelijke initiatieven aan te melden voor de verkiezing 2010.
Kindvriendelijk initiatief-verkiezing

 

Kenmerken initiatieven


Iedereen kan goede voorbeelden aandragen van kind- en gezinsvriendelijke initiatieven.
Het gaat niet alleen om initiatieven in tastbare of zichtbare vorm. Het kan ook gaan om de manier waarop nieuwe verbindingen tussen mensen, beleidsterreinen en uitvoering worden gelegd. Hierbij valt te denken aan initiatieven met een of meer van de volgende kenmerken:

-    Sociale kenmerken: ontmoeting, betrokkenheid, actieve participatie of bijdragen aan de ‘civil society’ door gezinnen, kinderen en jongeren.
-    Fysieke kenmerken: rekening houden met (veranderende) behoeften van gezin en opgroeiende kinderen bij de inrichting van de woon- en leefomgeving.
-    Voorwaardenscheppende kenmerken: faciliteiten en maatregelen ter ondersteuning van het combineren van werk en gezin (bijvoorbeeld flexibele openingstijden van winkels, kindcentra of mogelijkheden tot flexibel werken).

Werkwijze


Een vakjury van deskundigen selecteert uit alle inzendingen de tien meest aansprekende
voorbeelden. Uit die tien nomineert een jeugd- en ouderjury de in haar ogen vijf meest kind- en gezinsvriendelijke initiatieven die voor bekroning in aanmerking komen. Alle ingediende voorbeelden worden beschreven in de bundel ‘Kind- en gezinsvriendelijke initiatieven’, die in maart 2011 zal verschijnen. In de bundel zal speciale aandacht worden geschonken aan de genomineerde en de bekroonde initiatieven. De uiteindelijk bekroonde initiatieven worden gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in maart 2011. Alle deelnemers worden uitgenodigd voor de slotbijeenkomst en ontvangen een exemplaar van de bundel.

Download hier de brochure.