Kleur en dynamiek in Oosteinderlichtlijn

dinsdag 8 december 2009
timer 4 min
In de Koningsstraat in Aalsmeer is door lichtkunstenaars Jan Hein Daniëls en Willem Hoebink een Gouden Draad geweven in de openbare ruimte. Kleur is hier geen doel op zichzelf maar wordt gebruikt om een dynamiek...
Kleur en dynamiek in Oosteinderlichtlijn

Kleur en dynamiek in Oosteinderlichtlijn

Kleur en dynamiek in Oosteinderlichtlijn

In de Koningsstraat in Aalsmeer is door lichtkunstenaars Jan Hein Daniëls en Willem Hoebink een Gouden Draad geweven in de openbare ruimte. Kleur is hier geen doel op zichzelf maar wordt gebruikt om een dynamiek te introduceren en op gezette tijden de Koningstraat een feërieke sfeer te geven.

De gemeente Aalsmeer bouwt aan een nieuwbouwlocatie van 1700 woningen in de Oosteinderpoelpolder, de wijk sluit aan op de bestaande Oranjewijk. In de wijk Nieuw Oosteinde wordt de Koningsstraat beschouwd als de belangrijkste oost-westverbinding voor langzaam verkeer tussen de verschillende bestaande en nieuwe buurten. Het betreft een kaarsrechte as van ruim één kilometer lengte. De as begint bij het nieuwe winkelcentrum en voert via de Brede School en het Rozenplein, door Oosteinder Dorp en eindigt bij het water dat de grens vormt van Nieuw Oosteinde.

Van begin af aan is het de bedoeling van de gemeente geweest om van deze straat een levendige en gezellige dorpsstraat te maken, waar het voor bewoners en bezoekers goed toeven is. Het moest ook een straat worden die zich qua inrichting en sfeer onderscheidde. In opdracht van de gemeente maakten kunstenaars diverse uiteenlopende ontwerpen die het karakteristieke van de Koningsstraat nog eens extra zouden accentueren. Aan de lichtkunstenaars Jan Hein Daniëls en Willem Hoebink uit Amsterdam werd gevraagd een idee te ontwikkelen om qua openbare verlichting iets bijzonders te maken van de Koningsstraat. Of zoals dat zo mooi heette in het opgestelde Masterplan Kunst “om in samenwerking met de ontwerpers van het openbare gebied in de Koningsstraat een Gouden Draad te weven in de openbare ruimte...”.
 

Gekleurd licht

“Wij hebben ervoor gekozen nu eens niet alleen het armatuur onderwerp van vormgeving te maken maar het licht zelf” aldus de ontwerpers. Het speciaal ontwikkelde LED-armatuur oogt als een vrij gewoon paaltoparmatuur maar kan variëren in kleur en is aangesloten op een netwerk. Alle armaturen worden aangestuurd vanuit een centrale computer. Door de 74 armaturen op een tijdbalk te programmeren wordt een kleurbeweging zichtbaar over de gehele lengte van de Koningsstraat, zoals de schaduwen van wolken over de velden in de polder schuiven. Het kleurenspectrum is dat van het ochtend- en het avondlicht, zoals dat vaak aan de Oost- en Westeinder te zien is. Het LED-armatuur is gecertificeerd en voldoet aan alle eisen voor openbare verlichting. De kleuren zijn zo onverzadigd dat zij de functionaliteit van de openbare verlichting niet in de weg staan.
 

Kleurprogramma

Het geheel kan worden geprogrammeerd op de klok en de kalender. Op een late wintermiddag is de dynamiek uitbundig, ‘s avonds wordt dit geleidelijk rustiger om in de nacht te worden teruggebracht op een meer meditatief niveau. Het gebruikte spectrum is dat van de schemering, afgebakend van koel blauw, via violet en roze tot warm oranje. De kleur groen is gereserveerd voor de vier kloksporen waaraan men in de Koningstraat de tijd kan aflezen. De dynamiek loopt uiteen van elkaar al dan niet kruisende, langzame en snelle golfbewegingen, subtiele tintelingen en rustige kleurverschuivingen over de hele lengte van de straat. De straatlantaarns staan relatief dicht bij elkaar. De duidelijke samenhang tussen alle straatarmaturen op de route zal de verbindende functie van de Koningsstraat nog eens extra onderstrepen.
 

De LED-lampen

De armaturen op de masten zijn voorzien van twee soorten LED-bronnen: een ring witte LED’s voor het basislicht en een extra ring die is samengesteld uit drie kleuren LED’s, te weten rood, groen en blauw. Deze RGB-LED’s worden onafhankelijk, elektronisch aangestuurd en kunnen elk armatuur van een groot aantal lichtnuances voorzien. In het armatuur vindt kleurmenging plaats van het witte basislicht met het gekleurde licht van de RGB-LED’s. De kleurmenging vindt plaats binnen een opaalkap waardoor het uittredende licht een homegene kleur heeft en in de lengterichting van de straat tussen de armaturen onderling subtiele kleurverschillen zichtbaar worden. Dwars op de straat en vanuit de woningen zullen de langzame kleurveranderingen echter nauwelijks zichtbaar zijn en zo geen overlast veroorzaken. Kleur is hier geen doel op zichzelf maar wordt gebruikt om een een dynamiek te introduceren en op gezette tijden de Koningstraat een feërieke sfeer te geven.

Terug naar overzicht >>>