Klimaatadaptatie in Nederlandse steden

dinsdag 22 juni 2010
timer 2 min
Aan de TU Delft wordt promotieonderzoek gedaan naar klimaatadaptatie in Nederlandse steden. Dit onderzoek heeft als doel een generieke methode te ontwikkelen waarbij ontwerpers en beleidsmakers handvatten krijgen om de steden voor te bereiden op klimaatverandering.
Klimaatadaptatie in Nederlandse steden


Hitte-eilanden


Naast de gemiddelde stijging van de temperatuur door klimaatverandering loopt het kwik in steden ten opzichte van het landelijk gebied extra op, vooral tijdens warme dagen. Dit wordt het Urban Heat Island (UHI) effect genoemd. Doordat steden en omliggende dorpen uitbreiden en steeds compacter worden vormen zich meer hitte-eilanden. Dit zal in de komende jaren ook tot een versterkt UHI-effect leiden in Nederlandse steden. Momenteel worden in Utrecht, Rotterdam en Arnhem metingen gedaan naar het UHI-effect. In Rotterdam wijzen de eerste resultaten op een maximaal temperatuurverschil van 7 graden Celsius tussen de stad en het omringende landschap. De 'koelste' wijken blijken te bestaan uit laagbouw en veel groen.


Future Cities


Meerdere Nederlandse steden nemen nu het initiatief om hun steden voor de toekomst klimaat-bestendig te maken. Hierbij draait het niet alleen om hitte-eilanden maar ook om de verwachte toename van regenwater. Nijmegen, Tiel en Arnhem nemen deel aan Future Cities, een Europees project dat als doel heeft steden klaar te maken voor de verwachte klimaatveranderingen. De belangrijkste middelen in dit project zijn groenvoorzieningen, watersystemen en energie–efficiëntie.  Rotterdam heeft zijn eigen project opgestart, het Rotterdam Climate Initiative, met als doelen een klimaatneutralere stad qua energie-verbruik en CO2 uitstoot, en een klimaatbestendige stad in 2025. Een praktijkvoorbeeld binnen het project is de pilot met waterpleinen, speelpleinen in wijken die zijn ontworpen om overtollig regenwater tijdelijk op te vangen.

Climate-Proof Cities


Het onderzoek aan de TU Delft is onderdeel van het interdisciplinaire project Climate-Proof Cities (CPC). Binnen dit onderzoekproject hopen wetenschappers de vraag te beantwoorden hoe steden om moeten gaan met het opwarmende klimaat. Hoe kan de stedelijke morfologie het klimaat gunstig of ongunstig beïnvloeden? Hoe kunnen groen en water het best worden ingezet? Wat te doen met wijken met hoge bebouwing en weinig ruimte voor groen? En hoe kan men profiteren van het veranderende klimaat? Het CPC-onderzoek hoopt op deze en andere vragen spoedig antwoord op te vinden.