Kunstwerk mega picknicktafel verhuist

maandag 11 oktober 2010
timer 3 min
De enorme picknicktafel van kunstenaar Peter de Koning wordt verplaatst van de Grote Markt in Bergen op Zoom naar de stadsspeeltuin Van Glymes. De tafel was een geschenk van ondernemersvereniging Sterck aan de stad maar moest van de gemeente van de Grote Markt verwijderd worden.
Kunstwerk mega picknicktafel verhuist


Één keer per jaar wel op Grote Markt


Het Bergse gemeentebestuur heeft de nieuwe locatie bepaald. Als ondernemersvereniging Sterck dat wil, mag het gevaarte elk jaar rond de Krabbenfoor braderie enkele weken op de Grote Markt staan. Voorwaarde daarbij is wel dat de winkeliersclub de vervoerskosten zelf betaalt. Tafel en bijbehorende banken zijn vijftien meter lang, gezaagd uit forse boomstammen; voor het verplaatsen van de tafel is een dieplader met hijskraan nodig.

Geschenk aan de stad


Kunstenaar De Koning maakte de picknicktafel vorig jaar op verzoek van Sterck, die het zitobject tijdens de braderie aan de stad schonk. Tot groot genoegen van veel mensen stond de vijftien meter lange tafel van de Steenbergse kettingzaagkunstenaar met de Krabbenfoor en de periode daarna op de Grote Markt. De tafel werd intensief gebruikt maar moest toch wijken van de gemeente.


Onveilig


‘De reusachtige picknicktafel van kunstenaar Peter de Koning verdient een mooie plek in Bergen op Zoom, maar de Grote Markt is daarbij 'geen optie.' Dat meldde het college van burgemeester en wethouders, aldus BSD-raadslid Louis van der Kallen. Het besluit de reuzenpicknickset te verplaatsen is onder meer genomen uit oogpunt van verkeersveiligheid, legt woordvoerster Bregje Schouteren uit. “Het is nogal een groot geval, en over de Markt rijden ook auto’s en brommers. We willen niet dat iemand er tegenaan rijdt. Bovendien zou bij een ongeval aansprakelijkheid een rol gaan spelen: wiens schuld is het dan dat die bank daar staat?”


Eenduidig straatbeeld


In een brief aan Van der Kallen leggen B en W ook nadruk op de richtlijnen voor inrichting van de openbare ruimte; de modieuze tafel past niet bij de rest van het straatmeubilair en de verlichting. 'De binnenstad dient zoveel mogelijk te worden voorzien van een eenduidig straatmeubilair waardoor het geheel als eenheid wordt benadrukt'.
Daarnaast was er een praktisch nadeel: de Grote markt is vaak ook een evenementenplein. Dat betekende dat de tafel verschillende keren per jaar zou moeten worden verwijderd met groot materieel en moet naar een alternatief worden gezocht voor de stalling.

Naar de speeltuin


De gemeente heeft nu toch het geschenk van ondernemersvereniging Sterck geaccepteerd en bepaald dat speeltuin Van Glymes de beste plek is voor de tafel. Als Sterck besluit daarvoor te willen zorgen, dan staat mogelijk de mega picknicktafel alsnog tijdens de braderie op de Grote Markt. Op dit moment staat de tafel nog bij De Koning, die het middenstuk verstevigt door er een derde poot onder te zetten en delen met ijzerbeugels aan elkaar te verbinden.