LED pilot in Raamsdonksveer

donderdag 8 juli 2010
timer 2 min
Bij wijze van proef zijn op het Raamsdonksveerse industrieterrein Dombosch over een lengte van 500 meter lichtmasten met LED verlichting geplaatst. De bijzonder vormgegeven lichtmast in combinatie met de gekozen techniek, resulteert in minder masten dan voorheen.
LED pilot in Raamsdonksveer


Dimmen al naar gelang verkeersaanbod


De bijzonder vormgegeven lichtmast in combinatie met de gekozen techniek, maakt het mogelijk om over dezelfde afstand drie masten minder te plaatsen dan voorheen. De intensiteit van de verlichting wordt in de nachtelijke uren gedimd, en doordat de armaturen individueel  ingeregeld (gedimd) kunnen worden, is een extra energiebesparing mogelijk. Deze dimming zal de komende maanden ingeregeld gaan worden met het verkeersaanbod als uitgangspunt. Dit laatste zal door metingen plaatsvinden. Naast de energie- en onderhoudsvriendelijke pilot is de lichtvervuiling vrijwel nihil.

LED niet per definitie juiste alternatief


Directeur AtexLicht, Louis de Wit, waarschuwt voor een al te groot optimisme: \"LED kan alleen energiezuinig en goed voor het milieu zijn en ook voor lagere onderhoudskosten en een eventuele verhoogde veiligheid zorgen, als de gehele installatie onder professionele voorwaarden tot stand komt. LED is niet per definitie het alternatief.\" Wethouder Louise Laurijssen van de gemeente Geertruidenberg reageert minder terughoudend: \"De pilot is goed voor de veiligheid op ons bedrijventerrein, het milieu en voor de gemeentelijke portemonnee.\"

Zodra de resultaten van de pilot bekend zijn, worden ze door Straatbeeld gepubliceerd.