Light Challenge project van start

maandag 1 november 2010
timer 3 min
Light Challenge project van start Met de Light Challenge slaan drie gemeenten in Noord-Nederland de handen ineen om de ontwikkeling van energie-efficiënte openbare verlichting te versnellen. Op 30 oktober – tijdens de Nacht van de Nacht – ging de Light Challenge in Heerenveen, Assen en Groningen van start.
Light Challenge project van start


Lichtontwerp voor standaard woonstraat


Light Challenge is een ontwerpwedstrijd voor een nieuw lichtconcept in een ‘standaard’ woonstraat. Studenten (HBO/WO) worden uitgedaagd kennis van verschillende vakgebieden samen te brengen in een duurzaam verlichtingsplan. De ontwerpen worden door een vakjury (o.a. Ruud Koornstra, Hetty Hafkamp, Bert van der Bunt en Rudi Slager) en een bewonersjury beoordeelt. Daarnaast worden tijdens de Light Challenge verschillende masterclasses aan de deelnemers aangeboden.

Innovatief en duurzaam


Veel gemeenten zijn bezig om de openbare verlichting energiezuiniger te maken. 60% van de kosten voor openbare verlichting wordt uitgegeven aan de openbare verlichting in woonwijken. Hier valt veel (milieu-)winst te halen. Met de Light Challenge willen de gemeenten Heerenveen, Groningen en Assen de openbare ruimte innovatief en duurzaam verlichten. De gemeenten hebben al diverse concepten beproefd om licht in de openbare ruimte te verduurzamen door energiezuinige verlichting toe te passen, zonder daarbij concessies te doen aan kwaliteit en (sociale) veiligheid.

Start project


Tijdens de Nacht van de Nacht zaterdagavond om 20.00 uur ging het Light Challenge project in Heerenveen van start. Tientallen buurtbewoners, gemeentemedewerkers en andere belangstellenden kwamen naar de Valeriaan in Heerenveen. In Assen gaven gedeputeerde Tanja Klip en wethouder Alex Langius de aftrap tijdens de Nacht van de Nacht. Vanaf 19.30 uur werd een deel van de Maasstraat afgesloten voor verkeer en ging de straatverlichting tijdelijk uit. De bewoners kregen een presentatie van wat er nu al allemaal mogelijk is als het gaat om openbare verlichting.

De Light Challenge


Bij de “Light Challenge” is het de bedoeling om een “standaard” woonstraat, een straat zoals er duizenden zijn in Nederland, opnieuw te gaan verlichten. Elk team krijgt een eigen straat in één van de deelnemende gemeenten. In overleg met de bewoners van de straat moet het team een manier van verlichten van de straat bedenken waarmee de meerderheid van de bewoners van de straat tevreden is. Bedoeling is voor de betreffende woonstraat een nieuw lichtbeeld te ontwikkelen en door middel van een (proef)opstelling aan de bewoners en de jury presenteren. Het is aan het team deze proefopstelling ook daadwerkelijk te realiseren.
 

Voorwaarden lichtconcept


Het nieuwe lichtconcept moet:
- energieneutraal maar het liefst energiepositief zijn
- de ‘woonkwaliteit’ (leefbaarheid) in de straat verbeteren
- de verkeersveiligheid garanderen
- het veiligheidsgevoel in de woonstraat optimaliseren
- vervaardigd zijn van duurzame materialen, waarbij het Cradle to Cradle principe een must is
- economisch en prijstechnisch haalbaar voor toepassing op grote schaal.

Vanuit het bedrijfsleven is al zeer geïnteresseerd gereageerd op de Light Challenge en ook andere gemeenten zijn zeer benieuwd naar de resultaten. De Light Challenge 2011 is genomineerd voor de OVL-award van de Tasforce Verlichting.

Download hier het wedstrijddocument.