Marktplaats voor overheidsproducten

vrijdag 9 april 2010
timer 2 min
(semi-)Overheden hoeven geen overtollige ‘producten’ meer in de container te gooien. Gemeenteambtenaar Gerbrand Bijkerk lanceerde een digitale marktplaats voor overheden: www.overbijdeoverheid.nl.
Marktplaats voor overheidsproducten



Verspilling


Bijkerk zag een hoop verspilling bij de overheid: “Overtollige parkeerautomaten die staan weg te roesten, speeltoestellen die staan te verstoffen, maar ook bijvoorbeeld open source software die werkeloos in de la blijft liggen. Terwijl andere overheidsinstanties belastinggeld uitgeven om diezelfde zaken juist aan te schaffen.”


Duurzaam ondernemen


“Het doel is om in onbruik geraakte zaken een nieuwe weg te laten vinden,” vertelt de oprichter van de website. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen staat hoog in het vaandel bij overheidsinstellingen, en deze website kan hen daarbij helpen. Overbijdeoverheid.nl is gebaseerd op de drie p’s van duurzaam ondernemen in de breedste zin:

People:
Charitatieve instellingen hebben gratis toegang. Overtollige producten
Kunnen op deze manier een goede bestemming krijgen.
 
Planet:
Verduurzaming door hergebruik van producten.
 
Profit:
Doelmatige besteding van overheidsgelden. Producten worden verhandeld zonder winstoogmerk.

Geen winstoogmerk


Overigens is het niet de bedoeling dat de waren met winst worden verkocht. Bijkerk: “De producten moeten worden gedeeld, er is namelijk al een keer voor betaald. Bovendien mag je als overheid natuurlijk geen winst maken. Maar het is wel toegestaan om de boekhoudkundige waarde in rekening te brengen, de balansen moeten uiteindelijk wel kloppen.”

Geen particulieren


Particulieren zijn niet welkom op de site, dit om doorhandelen te voorkomen. Charitatieve instellingen mogen zich wel inschrijven op de website: “Ik kan me voorstellen dat een Universitair Ziekenhuis bijvoorbeeld operatie-apparatuur over heeft. Een goede doelenorganisatie zou er dan voor kunnen zorgen dat dit terecht komt in een land waar ze het hard nodig hebben”, vindt Bijkerk.

Aanmelden


(Semi-)overheidsinstellingen kunnen hun overbodige waren aanmelden bij www.overbijdeoverheid.nl. Een jaarlijkse bijdrage van 365 euro per instelling wordt besteed aan het dekken van de onkosten.

Gemeentewerf.nl


Het idee van Gerard Bijkerk is niet volkomen nieuw. Al jaren kunnen gemeenten spullen van elkaar overkopen of huren, via Gemeentewerf. Echter, de doelgroep op www.gemeentewerf.nl wordt omschreven als 'iedereen die betrokken is bij de inrichting en beheer van de buitenruimte', dus ook bedrijven kunnen producten te koop of te huur aanbieden. Ook mag er via de site winst worden gemaakt: de verkoop van producten bijvoorbeeld gebeurt onder andere middels veilingen aan de hoogste bieder.