Masterclass Loop! bijzonder goed gewaardeerd

woensdag 14 september 2022
'Inhoudelijk was het top', 'Goed toepasbaar in mijn werk' en 'Heel leerzaam voor (mobiliteits-)adviseurs en ontwerpers', dat is een greep uit de reacties van deelnemers aan de Masterclass Loop! die maandag 12 september in Utrecht is gehouden. De masterclass is bijzonder goed gewaardeerd en kreeg van de deelnemers een dikke 8. Interesse? Je kunt je al aanmelden voor een alert voor de masterclass van 2023 of het boek Loop! bestellen.

Stedenbouwkundige Annemieke Molster en landschapsarchitect Sandra Schuit, auteurs van het boek Loop!, verzorgden de masterclass.  Gastspreker was Ruud Ditewig van de gemeente Utrecht die inzoomde op de uitdagingen in de stad Utrecht. 

In de masterclass staat de vraag 'Hoe maak je een stad loopvriendelijk?' centraal. Verschillende steden schrijven al in hun omgevingsvisie dat lopen belangrijk is, maar hoe geef je handen en voeten aan deze uitspraak? Wat betekent dat concreet?  Tijdens de masterclass kwam uitgebreid antwoord. Er waren voorbeelden van steden die hier al voortvarend mee aan de slag zijn gegaan en de docenten gaven inzicht in de keuzes die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld als het gaat om de verdeling van ruimte.  

Stappen, trappen, openbaar vervoer en dan de auto

De masterclass zoomt in op het omgekeerd ontwerpen op basis van het STOP-principe, waarbij de aandacht allereerst uitgaat naar voetgangers (stappers), dan naar fietsers (trappers), gevolgd door openbaar vervoer en personenwagens. Gaststad Utrecht, voorloper op voetgangersgebied, vertelde over de leerpunten en uitdagingen die de stad kent. Tijdens de wandeling door stad werden theorie en praktijk verenigd.

Datum voor 2023 volgt

Begin 2023 wordt de masterclass Loop! weer georganiseerd. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden zodra de nieuwe datum bekend is? Geef hier aan dat je interesse hebt (uiteraard zonder verdere verplichtingen). Dan krijg je een seintje zodra bekend is wanneer de masterclass Loop! plaatsvindt.

Praktijkvoorbeeld en tips

Het boek Loop! staat vol met innovatieve vergezichten, stedenbouwkundige praktijkvoorbeelden en concrete uitvoeringstips voor het inrichten van een loopvriendelijke omgeving. Lees hier meer over het boek of bestel het boek

Masterclass Loop! in Utrecht