Meer dan 2000 kant en klaar hagen in Franeker

woensdag 22 april 2009
timer 2 min
In de Professorenbuurt in Franeker zijn dit voorjaar meer dan 2000 kant en klare Carpinushagen van Mobilane de grond in gegaan.
Meer dan 2000 kant en klaar hagen in Franeker

\"\"

Meer dan 2000 kant en klaar hagen in Franeker

In de Professorenbuurt in Franeker zijn dit voorjaar meer dan 2000 kant en klare Carpinushagen van Mobilane de grond in gegaan.

Deze, voor Nederland unieke, grootschalige toepassing van kant en klare beukhagen maakt onderdeel uit van een ingrijpend renovatieplan voor 163 huurwoningen in Franeker. Het plan wordt in opdracht van woningcorporatie Accolade door hoofdaannemer BAM uitgevoerd.

De 163 huurwoningen in Franeker werden afgelopen periode zowel van binnen als van buiten geheel gerenoveerd. Ook de infrastructuur in de Professorenbuurt werd verbeterd. In het begin van dit jaar werden alle erfafscheidingen zoals schuttingen, hekjes en coniferen verwijderd. Architect Penta uit Harlingen koos ter vervanging, samen met opdrachtgever en het bewonerscomité, voor kant en klare haagbeuk: “Uitgangspunt was een strakke, homogene, vriendelijke en groene uitstraling van de buurt. Bovendien wensten de bewoners meteen resultaat. Vandaar dat voor een kant en klaar groenconcept gekozen werd!

Aanleg


Het planten van het meer dan twee kilometerlange hagentraject is uitgevoerd door hoveniersbedrijf Frisia uit Bergum. Er werd gewerkt met hoge (155 cm) en lage (100 cm) hagen. Met zes man is men ongeveer vier weken bezig geweest. Voor lange rechte einden werd een minikraantje ingezet om de plantsleuf te graven. De overige gedeelten werden met de hand gedaan. Tevens werd, daar waar nodig, teeltaarde toegevoegd. Hovenier Klaas Wiersma: “In het begin, toen de hagen nog kaal waren, waren niet alle bewoners meteen blij. Maar nu ze groen worden, wordt men met de dag enthousiaster!

Nieuwbouw


In dezelfde buurt realiseert Accolade een nieuwbouwproject met vijftig appartementen en achttien woningen. Overwogen wordt om de tuinen en erfafscheidingen eveneens af te werken met Carpinus Kant en Klaar Hagen om ook daar een optimale groene uitstraling te realiseren.

Terug naar overzicht >>>