Nederlands eerste insectenonderzoekstation geopend

vrijdag 25 april 2014
timer 2 min
In het Noord Brabantse Mill is een insectenonderzoekstation geopend. Het onderzoekstation richt zich op onderzoek van insecten die in bomen een plaag kunnen vormen.

Beheren van plagen

De levenscyclus en ecologie van verschillende soorten wordt in het station gevolgd. Aan de hand van deze gegevens wordt beheer voor de betreffende soorten ontwikkeld. Het insectenonderzoekstation is een initiatief van Terra Nostra, dat onder andere landelijk adviseert in het geïntegreerd managen en beheren van ziekten en plagen in bomen.

 

Ontwikkeling op natuurlijke wijze

Het eerste resultaat van het station is het vaststellen van de ei-uitkomsten van de eikenprocessierupsen op 30 maart. In de komende periode zullen diverse andere soorten insecten gevolgd worden die op hun specifieke waardplanten ontwikkelen. De waardplanten zijn aangeplant in een afgeschermde ruimte waarin wind, zon en regen vrij spel hebben, zodat op een zo natuurlijk mogelijke wijze de ontwikkeling te volgen is.

 

Methoden ontwikkelen

Terra Nostra streeft ernaa r om door middel van geïntegreerde systemenm, boomziekten en plagen te beheren waarbij ecologische, economische en toxicologische eisen prevaleren boven meer belastende conventionele methoden. Het uiteindelijke doel is methoden te ontwikkelen die uit te voeren zijn met de laagste kosten en de minste milieubelasting. 


Bron: Boomzorg