Negen lichtontwerpen getoond in Apeldoorn

dinsdag 16 november 2010
timer 3 min
Vier lichtontwerpers hebben in de Hofstraat en Kanaalstraat in Apeldoorn negen lichtontwerpen laten zien die de straten een mooier aanzien en de voorbijganger een aangenamer en veiliger gevoel moesten geven. Het evenement vormde de opmaat tot de Nacht van de Architectuur later deze maand.
Negen lichtontwerpen getoond in Apeldoorn


Instituut Lichtontwerpen


Op verzoek van het Apeldoornse Architectuurcentrum Bouwhuis hebben vier ontwerpers van het Instituut Lichtontwerpen (ILO) uit Amsterdam zich over de twee straten gebogen. De ontwerpers hebben afgelopen vrijdagavond 12 november negen lichtplannen uitgevoerd verspreid over de Hofstraat  vanaf het Kadaster, de Kanaalstraat Noord tot aan het ‘potlood’ (Koningshaven). Die avond tussen 20 en 22h was te zien wat er allemaal kan op het gebied van verlichting en wat het effect was op de beleving in de beide straten. Het reguliere straatlicht werd die avond gedoofd.

Uitlichten architectuur


Terugkerende verlichte bakens accentueerden kleur en helderheid van de architectuur,verticale lichtlijnen doorbraken de grote bakstenen oppervlakken die het straatdeel van Kanaal Noord kenmerken. De nieuw ontstane ritmiek gaven passanten het gevoel dat afstanden verkleind werden. De terugkerende lichtaccenten in de donkere straatjes en steegjes vergrootten het gevoel van eenheid en veiligheid en legden bovendien een verbinding tussen de hofjes en de openbare ruimte.


Vriendelijker en meer allure


Een geprojecteerde boom op een blinde muur en blauw licht op de stadsbank maakte de verbindingsstraat tussen fietsenstalling en Beekstraat ineens aantrekkelijker. In het lichtproject op het kruispunt Kanaalstraat Noord-Stationsstraat  werd de beleving van beide pleintjes positief beïnvloed en kreeg het gebied meer allure.  Het lichtproject ‘lanen’ moest door de lage verlichting een vriendelijker en statiger karakter aan de Hofstraat geven. De twee hoge gebouwen Kadaster en Potlood markeren het begin en het einde van de dwarsverbinding. Beide gebouwen werden in een schemerlicht gezet waarmee de attentiewaarde werd verhoogd en het nog meer tot de verbeelding sprak.

Weinig middelen, veel functies


Isabel Nielen van het ILO noemde het een moeilijk klus, maar ook een leuke uitdaging. “Dat komt omdat je heel veel functies hebt in die straten. Het is een doorgaande route voor de bus, er zijn winkels, er wordt gewoond, je hebt de Grift, maar ook de blinde gevel van V&D, waarna er ineens weer de fietsenstalling is. Aan het eind heb je een woonbuurt, waar de gemeente een verbinding met het kanaal wil leggen. We hebben laten zien hoe je met relatief weinig middelen heel veel kunt doen met de straten.''
Volgens Nielen is de huidige verlichting onder de maat. ”Alle lantaarns staan bij de Grift. Als je aan de andere kant op de stoep loopt, loop je in het donker. Het is niet voor niets dat daar drie winkels leeg staan. Met lagere lantaarns en een ander soort licht zouden bezoekers zich daar veel veiliger voelen.''


Medewerking initiatief


Projectontwikkelaar Frank van Berlo is een van de bedrijven en bewoners die medewerking verlenen aan het lichtevenement. Zo is zijn kantoor in de nok van het deels gesloopte PGEM-gebouw op een bijzondere manier aangelicht. Van Berlo noemt het een leuk initiatief. “Zelf heb ik bij de ontwikkeling van de Woonboulevard een lichtkunstwerk van Titia Ex op het dak van het restaurant gezet. Maar je moet wel geld in onderhoud stoppen, want als er een paar lampen kapot zijn, wordt het alleen maar lelijk.''
Ondanks de regen was er grote  belangstelling van Apeldoornse inwoners. Het evenement maakte duidelijk, dat er grote kansen liggen voor de gemeente Apeldoorn om te ontwerpen aan een nieuwe energiezuiniger lichtarchitectuur in de stad.

Terug naar overzicht >>>